Kyberasiantuntijat harjoittelevat tällä viikolla digitaalista sodankäyntiä puolustaakseen kuvitteellista Berylian saarivaltiota Naton Kyberosaamiskeskuksen johtamassa Locked Shields -harjoituksessa.

Vaikka kyseessä on lavastettu tilanne kuvitteellisessa valtiossa, toivovat asiantuntijat sen valmistavan mahdolliseen Venäjän hyökkäykseen Ukrainan sodan ollessa käynnissä.

Vuosittainen Locked Shields -harjoitus järjestetään tänä vuonna Virossa. Harjoituksen tarkoituksena on etsiä aukkoja kuvitteellisen valtion kyberpuolustuksessa ja paikata niitä. Ajankohta harjoittelulle on tärkeä, sillä kyberhyökkäykset ovat jokapäiväisiä Ukrainan sodankin vuoksi.

Kybersotaharjoituksissa edustajat odottavat kohtaavansa ”vihamielistä toimintaa”, joka kohdistuu sotilas- sekä siviilijärjestelmiin. Tarkoituksena on harjoitella skenaarioita, jotka ovat mahdollisimman realistisia nykytilanteen huomioiden. Näihin tilanteisiin on pystyttävä reagoimaan mahdollisimman nopeasti.

Naton kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Ian West kertoi Wall Street Journalille, että harjoitus on suunniteltu osaksi siksi, että maiden olisi helpompi kommunikoida keskenään, mikäli hyökkäys kohdistuu yhteisiin toimintoihin tai teknologioihin.

Viime vuonna Suomea edustanut joukkue sijoittui toiseksi harjoituksessa, kun Ruotsi nappasi voiton. Harjoitukseen osallistui pääosin reserviläisistä koostuva, Puolustusvoimien asettama ja MPK:n kokoama harjoitusjoukko. Puolustusvoimat ei ole vastannut Iltalehden yhteydenottoon tämän vuoden osallistumisesta, eikä MPK kommentoi asiaa.