Testasimme tammikuussa 15 tehokasta näytönohjainta, lue testi!

**

Testattuani tämän artikkelin näytönohjaimia haluaisin ilman muuta ostaa niistä yhden itselleni: kukkaro ehkä kestäisi juuri ja juuri RTX 3070:n tai RX 6800:n hankkimisen. Niillä Microsoft Flight Simulator pyörii 4k-näytöllä jo varsin siedettävästi, vaikkei toki RTX 3090:n veroisesti.

En kuitenkaan aio käyttää uuteen näytönohjaimeen pennin latia ennen kuin saatavuusongelmat helpottavat ja hinnat tulevat selvästi alaspäin.

Uusi näytönohjain ei ole minulle tarpeellinen sen enempää kuin kenellekään muullekaan – voin aivan hyvin pelata Flight Simulatoria matalammalla tarkkuudella tai vähäisemmillä yksityiskohdilla vaikka maailman tappiin.

Odottaminen ei todellisuudessa ole minkäänlainen ongelma. Uuden pelikoneen rakentajankin kannattaa tällä hetkellä ostaa esimerkiksi käytetty näytönohjain ja kärvistellä sen kanssa hetken aikaa.

Erilaisilla ostoryntäyksillä on itseään ruokkiva voima. Kun jokin asia on vaikea saada, siitä tulee haluttu: on hienoa omistaa jotakin, mitä kaverilla ei ole. Lisäksi tuotteiden heikko saatavuus ruokkii eräänlaista ostajien paniikkimielialaa: jos en osta nyt, saatan jäädä kokonaan ilman!

Näytönohjaimien kohdalla näin tuskin tulee käymään. Kysynnän ja tarjonnan käyrät kohtaavat toisensa aivan varmasti ennemmin tai myöhemmin, ja koska markkinoilla näyttää tällä hetkellä olevan mahdollisuuksia jopa aivan aidolle kilpailulle, on hintojen laskukin erittäin todennäköistä.

Jäitä hattuun siis!