Bittirahojen tilanne on todella vaikea. Liki kolmannes kaikista viime vuonna rahoitetuista kryptovaluutoista on menettänyt käytännössä kaiken arvonsa. Valtaosaa markkinoiden kaikista kryptorahoista kaupitellaan jo tappiolla.

Reuters kertoo, että Ernst & Youngin julkaisema tutkimus käsitteli yli 140 vuonna 2017 syntynyttä kryptovaluuttaa. Tutkimuksen mukaan yli 86 prosenttia bittirahoista on painunut arvoltaan alle listautumishinnan.

EY havaitsi myös, että 86:lla vuonna 2017 käynnistyneestä kryptovaluuttojen kehityshankkeesta 61:llä ei vieläkään ole toimivaa tuotetta tai markkinakelpoista bittirahaa.

Bitcoinin menestyksen myötä kryptovaluuttamarkkinat elivät kunnianhimoista huumaa, ja vuonna 2017 startupit, joilla oli kovia lupauksia keräsivät satoja miljoonia dollareita sijoituksina, vaikka niillä oli vain vähän osaamista sekä tekijöitä.

Nyt kupla on puhjennut.

Reuters toteaa, että kryptovaluuttojen markkinat ovat romahtaneet yli 70 prosenttia.

”Tilanne näyttää pahemmalta kuin odotimmekaan”, kommentoi EY:n lohkoketjujohtaja Paul Brody .

Ico-kampanjoilla eli niin kutsutulla kolikkoanneilla rahoitusta keränneistä firmoista moni on alkanut ottaa vastaan maksuja perinteisellä fiat-rahalla, eli esimerkiksi euroissa tai dollareissa. Tämä on laskenut yhtiöiden omien kryptovaluuttojen arvoa.

Vain osa yhtiöistä on saanut aikaan edes varsinaista tuotetta tai palvelua: moni tarjoaa edelleenkin pelkkiä lupauksia ja kuumaa ilmaa. EY:n mukaan moni ico-firma on lakannut vastaanottamasta jopa omia kolikoitaan.

Jotkut ovat verranneet tilannetta vuosituhannen vaihteen nettikuplaan. Klassinen esimerkki oli esimerkiksi eläintenruokaan keskittynyt Pets.com, jonka osake lähti räjähdysmäiseen nousuun ja romahti sittemmin.

”Pets.comista saattoi edes ostaa eläintenruokaa”, Brody kommentoi epäonnistumiseksi leimattua nettifirmaa. ”Heillä oli oikea liiketoimintamalli, heillä oli tuote.”