Sherlock Holmes on yksi maailman tunnetuimmista fiktiivisistä salapoliiseista, ja hänet onkin ikuistettu valkokankaalle tasaisin väliajoin. Ikänsä puolesta mestarietsivä on vääjäämättä vapautumassa tekijänoikeuksien kahleista.

Kirjasarjan pituuden takia ensimmäiset kirjat ovatkin jo vapaata riistaa, mikä mahdollistaa kyseisten tarinoiden vapaan käytön. Tästä hyvä esimerkki onkin Netflixin suhteellisen tuore Enola Holmes -elokuva, jossa seikkailee etsivän sisko.

Sir Arthur Conan Doylen tarinoiden oikeudet omistava perikunta ei ole kuitenkaan katsonut tätä tarinaa ilolla, sillä he ovat väittäneet kirjailija Nancy Springerin, hänen kustantajansa, Netflixin ja elokuvan tuotantoyhtiön rikkoneen tekijänoikeuksia koskien mestarietsivää, The Verge kirjoittaa.

Perustelu tälle on varsin erikoinen. Sukukunta nimittäin väittää, että Sherlockin empaattinen ja naisia arvostava persoonallisuus muodostuu vasta kirjasarjan myöhemmissä osissa. Näin ollen Enola Holmesissa esiintyvä miellyttävä mestarietsivä kuuluisi edelleen tekijänoikeuden piiriin.

Puolustus ei ole katsonut väitettä hyvällä, vaan sen mukaan tekijänoikeuden piiriin yritetään näin änkeä yleisiä sosiaalisia konsepteja, kuten ystävällisyys, empatia ja kunnioitus.

Nyt on kuitenkin tullut julki, että tekijänoikeutta käsittelevä haaste on mitätöity. Oikeus ei antanut aiheesta tuomiota, joten on todennäköistä, että osapuolet sopivat riidan muilla keinoin.