Suoratoistopalveluiden jättikamppailu on käynnistynyt kunnolla, kun Netflixin tontille iskevät Disney+, Apple TV+ sekä useat muut suurten mediabrändien palvelut.

Disney+ käynnistyy marraskuun 1. päivä ja saman kuun 12. päivä perässä seuraa Apple TV+.

Netflix on tuntenut kilpailun jo aiemmin nahoissaan. Kesäkuun lopulla kerrottiin esimerkiksi, että Netflix menettää yhden suosikkisarjoistaan, kun Konttori-sarjan oikeudet siirtyvät takaisin NBC:lle.

NBC:n on tarkoitus siirtää Konttori omaan suoratoistopalveluunsa, joka julkaistaan myöhemmin.

Kiristyvä kilpailu voi näkyä Netflixin tilaajamäärien kasvussa.

Esimakua tästä saatiin jo Netflixin tulosjulkistuksesta, joka julkaistiin keskiviikkona. Siitä kävi ilmi, että Netflixin osakekohtainen tulos oli kyllä selvästi odotuksia parempi, mutta samalla käyttäjämäärien kasvu Yhdysvalloissa jäi odotuksista.

Käyttäjämäärän odotettiin kasvaneen 802 000 uudella käyttäjällä, mutta määrä jäikin 517 000 uuteen käyttäjään.

Yhdysvaltojen ulkopuolella tilanne oli selvästi parempi. FactSet oli odottanut 6,05 miljoonaa uutta käyttäjää Yhdysvaltojen ulkopuolelta, kun Netflix kertoikin 6,26 miljoonasta tuoreesta käyttäjästä.

Tilanne on silti vaikea Netflixin kannalta.

Alkuvuodesta Netflix ilmoitti Yhdysvalloissa hinnankorotuksista. Eurooppaan korotukset iskivät alkukesästä.

Netflix totesikin kirjeessään osakkeenomistajille, että hinnankorotukset ovat yksi syy käyttäjämäärän tilanteeseen Yhdysvalloissa.

Netflix nosti hintojaan samalla, kun Disney+ ja Apple+ suunnittelevat tarjoavansa palvelunsa halvemmalla kuin Netflix.

Yhdysvalloissa Disney+ -palvelun hinta tulee olemaan 6,99 dollaria kuussa, kun Apple+ suunnittelee aloittavansa 4,99 dollarilla kuussa.

Disney+ tarjoaa vielä valtavan tarjonnan Marvelin ja Pixarin elokuvia, minkä uskotaan houkuttavan käyttäjiä.

Apple+ puolestaan tulee olemaan vuoden ajan ilmainen kaikille niille, jotka ostavat uuden Apple-laitteen.

Netflix totesi osakkeenomistajakirjeessään, että kilpailevien palveluiden julkistus tulee olemaan äänekästä, ja se voi aiheuttaa jonkin verran pomppuja Netflixin lähitulevaisuuden kasvuun.

Pitkällä aikavälillä Netflix ei ole huolissaan.

”Monet ovat keskittyneet ’suoratoistopalveluiden sotaan’, mutta me olemme kilpailleet suoratoistajien (Amazon, YouTube, Hulu) sekä television kanssa yli vuosikymmenen”, Netflixin kirjeessä sanotaan.

”Tulevien kilpailijoiden, kuten Disney+:n, Apple TV+:n, HBO Maxin ja Peacockin palvelut kasvattavat kilpailua, mutta me olemme vielä kaikki pieniä toimijoita verrattuna tavalliseen televisioon.”

Netflix aikoo pärjätä kiristyvässä kilpailukentässä sisältönsä avulla. Yhtiö aikoo jatkaa oman ohjelmistotuotantonsa sijoittamiseen.

Haasteena on, että Netflixillä ei ole samanlaista alkuperäistä omaa sisältöä, kuin esimerkiksi Disney+:lla on jo nyt, vaan Netflix joutuu rakentamaan omansa alusta alkaen. Suosittujen sarjojen menettäminen kilpailijoille on kova paikka.

Tähän mennessä Netflix ei ole vielä onnistunut tuottamaan omia megahittejä, joilla se voisi houkutella uusia käyttäjiä ja pitämään kiinni vanhoista käyttäjistään.