Yhtiöt kiistelevät nyt Disney+ -palvelun pääsystä Amazonin Fire TV -laitteisiin. Yhdysvalloissa Fire TV on tiukasti markkinakakkosena televisioon liitettävissä suoratoistolaitteissa. Ykkössijalla on pian Eurooppaankin saapuva Roku.

Amazon haluaisi nimittäin osansa Disneyn sovelluksien mainostilasta, tähän Disney ei kuitenkaan suhtaudu suopeasti. Mikäli yhtiöt eivät pääse asiasta sopuun, saattaa Amazon heittää Disneyn sovellukset ulos kaupastaan. Tällä hetkellä asiaa lähellä olevat tahot uskovat kuitenkin sopimuksen syntyvän, Wall Street Journal kertoo.

Tulevassa Disney+ -palvelussa ei käytetä mainoksia, mutta muissa yhtiön videosovelluksissa niitä riittää. Omia sovelluksia on esimerkiksi ABC-, ESPN-kanavilla. Kiista olemassa olevien sovellusten mainostilan jaosta hiertää yhtiöiden välejä niin pahasti, että tällä hetkellä Amazon ei ole tuomassa Disney+ -palvelua Fire TV -laitteisiinsa. Samankaltaista kissanhännänvetoa on nähty aiemmin Amazonin ja Googlen välillä. Jättiyhtiöt boikotoivat pitkään kilpailijoidensa palveluita omilla alustoillaan.

Fire TV -laitteiden taipaleen alussa Amazon antoi palveluntarjoajien pitää kaiken mainostilan ja sen tuotot itsellään. Nyt yhtiön standardivaatimuksena on jopa 40 prosenttia sovellusten tarjoamasta mainostilasta. Neuvottelujen jälkeen sopuun on päästy yleensä joko 30 tai 20 prosentin määrästä. Disney on suhtautunut jakamiseen todella penseästi, mutta on sisäpiiritietojen mukaan tarjonnut nyt Amazonille kymmenen prosentin osuutta.

Striimauslaitteiden markkinajohtaja Roku hyödyntää samaa periaatetta. Sen lähtötarjous sisällöntuottajille on napata mainosajasta itselleen 30 prosenttia. Tarpeeksi voimakas markkina-asema antaa kuitenkin valttikortit toiselle osapuolelle, esimerkiksi YouTube ei ilmeisesti anna Rokulle mainostilaa lainkaan. Rokun kanssa Disney on päässyt sopuun, sillä sen laitteille palvelu on luvassa heti julkistushetkenä.