Kuluttaja-asiamies kertoo vievänsä Huutokaupat.com-verkkokaupan markkinaoikeuteen kuluttajan oikeuksien rikkomisesta. Oikeuden toivotaan määräävän kauppapaikkaa ylläpitävän Mezzoforten korjaavan käytäntöjään. Yhtiölle vaaditaan lisäksi asetettavaksi 100 000 euron uhkasakko määräyksen tehostamiseksi.

Huutokaupat.comissa sekä Mezzoforte että muut toimijat kauppaavat tavaroita yksityishenkilöille. Ne myydään korkeimman tarjouksen tehneelle, jolla ei sopimusehtojen mukaan ole oikeutta peruuttaa kauppaa.

Kuluttaja-asiamiehen näkemyksen mukaan Huutokaupat.com-verkkokaupassa on kyse kuluttajansuojalaissa tarkoitetun etämyyntisopimuksen tekemisestä. Kuluttajalla on lain mukaan oikeus peruuttaa etämyyntisopimus 14 päivän kuluttua, koska etämyynnissä ei voi tutustua tavaraan ennen ostopäätöstä.

Kuluttaja-asiamies ja Mezzoforte ovat neuvotelleet asiasta tuloksetta. Kiista viedään markkinaoikeuteen, koska Mezzoforte on vastoin kuluttaja-asiamiehen kantaa tulkinnut menettelynsä kuluttajansuojalain mukaiseksi. Kuluttaja-asiamies pyytää markkinaoikeutta tehostamaan kieltoa 100 000 euron uhkasakolla. Hakemus liittyy ainoastaan niihin Huutokaupat.comissa tehtyihin kauppoihin, joissa itse Mezzoforte on myyjänä.

Kuluttaja-asiamies esittää, että Mezzoforte velvoitetaan markkinaoikeuden päätöksen jälkeen ilmoittamaan tavaroita Huutokaupat.com-verkkokaupasta ostaneille kuluttajille, että yhtiö on kuluttajansuojalain vastaisesti kieltänyt asiakkailtaan etämyyntisopimuksen peruuttamisoikeuden.

”Oikaisu täytyy tehdä Huutokaupat.comissa, Helsingin Sanomissa sekä sähköpostilla, tekstiviestillä tai muulla henkilökohtaisella tavalla. Lisäksi Mezzoforten tulee antaa tämän ilmoituksen yhteydessä asiakkailleen tietoa peruuttamisoikeudesta, sen määräajasta ja ohjeita menettelytavoista. Oikaisuvaatimusta vaaditaan tehostettavaksi 500 000 euron sakon uhalla”, kuluttaja-asiamies sanoo tiedotteessaan.