Kuluttajariitalautakunta antoi tiistaina ratkaisun tapaukseen, jossa asiakas ”KH” oli ostanut internetkaupasta Lego Star Wars -tuotteen hintaan 29,90 euroa. Paketin normaalihinta kyseisessä kaupassa olisi ollut 141,90 euroa ja valmistajan ilmoittama nimellinen suositushinta 195,95.

Koska alennushinta oli merkitty tietojärjestelmään vahingossa, nettikauppa perui tilauksen eikä lähettänyt tuotetta. ”KH” vei tapauksen kuluttajariitalautakuntaan, ja päätös oli yksimielisesti asiakkaan vaatimuksen mukainen. Lautakunta katsoo, että nettikauppa on sidottu toimittamaan tuotteen.

Lautakunnan perustelujen mukaan oleellinen kysymys on, voidaanko asiakkaan katsoa ymmärtäneen, että kyseessä oli virhe. Lain mukaan kirjoitusvirhe näet ei sido virheen tehnyttä kaupanteon osapuolta, jos toinen puoli tietää erehdyksestä tai jos hänen ”olisi pitänyt tietää” siitä.

Tässä tapauksessa verkkokauppa perusti vaatimuksensa siihen, että asiakkaan olisi pitänyt käsittää 79 prosentin alennus merkkitavarasta virheelliseksi. Lautakunta päätyi kuitenkin asiakkaan kannalle siitä syystä, että kauppa myi joitakin muita tuotteita vastaavanlaisilla alennuksilla.

Niinpä lautakunta toteaa, että ”kuluttajalla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta todeta jonkin tietyn tuotteen kohdalla olevan hintavirhe, jos elinkeinonharjoittaja on samanaikaisesti tarjonnut muita tuotteita vastaavanlaisin alennuksin”.