Mikäli langallista verkkoa ei ole saatavilla eikä pöytäkoneessa ole sisäänrakennettua wlan-yhteyttä, on aika marssia hankkimaan wlan-sovitin. Usb-liitäntään kytkettävän sovittimen avulla kannettavan koneen tai pöytäkoneen saa tottelemaan langatonta reititintä.

Mikrobitti testasi edulliset ja helposti käyttöön otettavat ulkoiset wlan-sovittimet.

Vertailu syntyi aidosta tarpeesta. Kotona verkko oli vähitellen muuttunut langattomaksi, ja uutta pöytä­konetta hankkiessa oli hyvä tilaisuus testata, josko loputkin kaapelit saisi jo katkoa ja hankkia kokeeksi koneeseen wlan-sovitin.

Testissä olivat mukana Asus USB-N13, Asus USB-N14, Netgear A6210, TP-Link Archer T9UH, TP-Link TL-WN725N ja Zyxel NWD6605.

Kaksi kalleinta sovitinta tukee nopeinta 802.11ac-standardia muiden tyytyessä hitaampaan 802.11n-standardiin. 802.11ax on seuraava suuri askel, ja sen odotetaan tulevan kuluttajalaitteisiin tämän vuoden lopulla.

Testi vahvisti jälleen kerran sen, ettei hyvää saa halvalla. Kalleimpienkin testissä olleiden mallien muutaman kympin hinta on pieni raha siitä, että yhteys toimii pomminvarmasti. Kiitosta saivat Asusin ja Zyxelin kalliimmat mallit, seitsemän euron TP-Link taas sai pelkkää sapiskaa.

Testaajaa ilahdutti erityisesti se, miten pieniksi langattomien yhteyksien viiveet ovat pudonneet.

Lue wlan-sovittimien testi.

Lue myös: