Taru sormusten herrasta on suurimmalle osalle yleisöstä tuttu ennen kaikkea Peter Jacksonin 2000-luvun alussa julkaistusta menestyselokuvien sarjasta. Tarinalla on kuitenkin paljon pidempi historia eikä Jackson suinkaan ollut ensimmäinen, joka keksi tehdä kirjasta elokuvan.

Neuvostoliitossa tehtiin 1990-luvun alussa täysin omanlainen elokuva J.R.R. Tolkienin fantasiaklassikosta. Khraniteli-niminen elokuva kuitenkin katosi historian havinaan pian ensiesityksensä jälkeen ja siitä on liikkunut sen jälkeen lähinnä tarinoita ja legendoja ikään kuin itse tarinan sormuksesta.

The Guardian uutisoi kuitenkin, että tuo kadonnut klassikko on nyt palannut YouTubeen, johon sen on ladannut venäläinen tv-kanava 5TV, ensiesityksen tehneen Leningrad Televisionin seuraaja. Kahteen osaan jaetun elokuvan ensimmäinen puolikas on noussut sivuston trendaavien videoiden listalle ja se on kerännyt yli 700 000 näyttökertaa.

Ulkonäöltään elokuva on Jacksoniin verrattuna huomattavasti karumman näköinen ja erikoistehosteet tosiaankin erikoisia. Ulkonäöltään teatterinäytelmää muistuttavaa kerrontaa ryydittää venäjänkielisen rockyhtye Akvariumin musiikki. Juonessa on mukana käänteitä, jotka Jackson jätti pois omista elokuvistaan, mutta jotka löytyvät Tolkienin kirjoista.

Myös Suomessa on tulkittu Tolkienia, sillä sormusten herrasta kertova tv-sarja Hobitit televisioitiin vuonna 1993. Sarjassa Frodon roolissa nähtiin Taneli Mäkelä.

Kymmenen vuotta Khranitelin jälkeen julkaistu Peter Jacksonin trilogia saavutti myös Venäjällä valtavan suosion. Venäjäksi dubatussa versiossa päähenkilö Frodon nimi oli kuitenkin muunnettu kohdeyleisölle taipuvampaan muotoon Fjodor Mihailovitš.

Linkit elokuvaan: osa 1, osa 2.