Yksitoista Espoon kaupungin työntekijää oli klikannut auki linkin sähköpostiviestistä, joka näytti tulevan työkaverilta ja sisältävän linkin OneDrive-tiedostoon.

Väärennetyissä viesteissä oleva linkki kuitenkin johti sivulle, joka näytti kirjautumissivulta Microsoft Office 365 -toimisto-ohjelmiin. Työntekijät kirjoittivat siihen käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Niin ne päätyivät huijareiden haltuun.

Ylen uutisen mukaan kaupunki on selvittänyt, että tunnuksilla on avattu ainakin 32 eri dokumenttia, kuten esimerkiksi tiedotteita ja kokouspöytäkirjoja.

Svenska Yle ja A-studio saivat tiedot Espoon mahdollisesta tietomurrosta, kun ne tekivät tietopyynnön henkilötietojen väärinkäytöstapauksista tietosuojavaltuutetun toimistolle. Organisaatioilla on ollut velvollisuus ilmoittaa väärinkäytöksistä tietosuojaviranomaiselle keväästä 2018 lähtien.

Tietosuojavaltuutettu on puuttunut vuoden aikana 30 tapaukseen.

Kyberturvallisuuskeskus tiedotti vuosi sitten jo tietojenkalastelukampanjoista, joissa usein käytetään täkynä Office 365 -palvelun näköisiä huijaussivuja. Kyberturvallisuuskeskus saa ilmoituksia tunnusten huijaamisesta tai yrityksistä päivittäin suomalaisilta yrityksiltä ja organisaatioilta.

Rikolliset etsivät tietoja, jotka voitaisiin myydä verkon laittomilla kauppapaikoilla tai mahdollisuutta lähettää yrityksen rahoista vastaavalle ihmiselle huijauslaskun. Esimerkiksi henkilötunnuksista maksetaan rahaa verkossa.

Tapauksen jälkeen Espoon kaupunki otti käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen, jotta arkaluontoisiin tiedostoihin ei pääse käsiksi pelkän käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla.

Tapauksen jälkiselvittelyissä paljastui, että yhdeksän henkilön työsopimukset ja ansioluettelot olivat saattaneet joutua väärinkäytön kohteeksi. Tietosuojavaltuutettu määräsi kaupungin ilmoittamaan kohteille tietovarkaudesta nopeasti.

Lentoyhtiö Finnair on Ylen saamien tietojen mukaan myös joutunut tänä vuonna tietojen kalastelun uhriksi. Tunkeutujat saivat pääsyn joidenkin asiakkaiden matkatietoihin, joita on voinut päätyä ulkopuolisten haltuun.

Finnair otti tietosuojavaltuutetun määräyksen jälkeen yhteyttä 12 asiakkaaseensa sekä tiedotti tapahtuneesta koko henkilökunnalleen. Myös Finnair on tapauksen jälkeen parantanut suojautumistaan tietojenkalasteluiskuilta.