Tuoreen raportin mukaan Yhdysvaltojen ja Saksan tiedustelupalvelut keräsivät salakirjoituslaitteita valmistavan yhtiön kautta salaa vuosikymmenten ajan useiden maiden salaista viestintää.

Washington Post, saksalainen ZDF ja sveitsiläinen SRF uutisoivat asiasta yhteistyössä. Mediat olivat saaneet käsiinsä CIA:n sisäisiä historiallisia asiakirjoja, joissa tapauksesta puhuttiin vuosisadan tiedusteluvallankumouksena.

Sveitsiläinen Crypto-niminen yritys on tuottanut salauskoneita yli 120 maan hallituksille kylmän sodan ajoista 2000-luvulle saakka. Yhdysvaltojen CIA ja Saksan BND pystyivät kuitenkin avaamaan koodit ja lukemaan viestit.

Saksalaiset ja yhdysvaltalaiset ostivat Crypton 70-luvulla. Tämä avasi omistajille vallan päästä vaikuttamaan kaikkeen, laitteiden suunnitteluprosesseista aina siihen saakka, kenelle laitteita myytiin.

1980-luvulla arviolta 40 prosenttia CIA:n vakoilemasta ulkomaalaisesta liikenteestä oli suojattu Crypton laitteilla. Vakoilun kohteina olivat muun muassa Iran, Irak ja Pakistan. Kiina ja Venäjä eivät koskaan luottaneet Crypton laitteisiin eivätkä käyttäneet niitä.

Britannia sai Falklandin sodan aikana tietoja Argentiinan armeijan toimista ja Yhdysvallat pystyi vahtimaan Iranin viranomaisten toimintaa vuonna 1979 tapahtuneen panttivankitilanteen aikana.

Lisäksi Crypto teki miljoonia dollareita voittoa, joka meni CIA:n ja silloisen Länsi-Saksan BND:n taskuihin.

Vuonna 2018 ruotsalainen yrittäjä Andreas Linde osti Crypton brändin ja oikeudet tuotteisiin sekä jakeluverkoston. Crypto International -nimellä toimiva ruotsalaisyritys kiistää, että sillä olisi yhteyksiä CIA:han tai BND:hen ja sanoo, että lehtien tiedot ovat hyvin ahdistavia yritykselle.

Sveitsin hallitus kommentoi kuulleensa asiasta viime marraskuussa ja nimittäneensä eläköityneen tuomarin tutkimaan asiaa.

Crypton toiminnasta on liikkunut huhuja vuosien ajan. Silti paljastus järkytti BBC:n mukaan sveitsiläisiä, jotka ovat olleet ylpeitä puolueettomuudestaan. CIA käytti sveitsiläisyritystä varmasti juuri maan maineen vuoksi. Sveitsiläinen politiikkaa seuraava toimittaja kirjoitti tapauksen paljastuttua, että hänen maansa puolueettomuus on tekopyhää.