Nintendo on hiljattain ottanut tähtäimeensä retropelisivustot, joilla jaellaan vanhojen klassikkopelien rom-tiedostoja ilman yhtiön lupaa.

Nintendon oikeushaasteen seurauksena LoveRoms- sekä LoveRetro-sivustot päättivät lopettaa toimintansa. Pelkona olivat massiiviset vahingonkorvaukset, jotka sivustojen ylläpitäjien olisi mahdollisesti täytynyt Nintendolle suorittaa, mikäli oikeus olisi katsonut japanilaisjätin vaatimukset oikeutetuiksi.

LoveRoms ja LoveRetro eivät kuitenkaan jääneet yksin. Pian lopettamispäätöksen jälkeen myös 18 vuotta palvellut retropelisivusto EmuParadise kertoi poistavansa rom-tiedostot valikoimistaan. Toimintaansa sivusto ei kuitenkaan lopettanut.

Nyt lapun luukulle on laittamassa TheISOZone (TiZ). Tälläkin kertaa pelkona on mahdolliset oikeudelliset seuraamukset. TiZ:n ylläpitäjät näkevät Nintendon toimet vääränä. Heidän mielestään retropelien pelaaminen ei ole millään tavoin pois peliyhtiöiltä, sillä pelejä ei ole myynnissä varmasti laillisia kanavia käyttäen.

TiZ:ltä myös muistutetaan, että vaikka tekijänoikeuslait ovat usein maakohtaisia, on oikeudenomistajien yleinen konsensus se, että retropelien pelaaminen vaikeuttaisi jotenkin pelitalojen liiketoimintaa aiheuttaen vahinkoa, joka tulisi korvata.

TheISOZonen ylläpitäjillä on ehdotus Nintendolle ja muille oikeudenomistajille. Toiveissa on retropelaamisen Spotify: laillinen palvelu, joka olisi toteutettu yhteistyössä retropelisivustojen ja oikeudenomistajien kesken.