Suomalainen matkapuhelinyritys HMD Global on ollut kohun keskellä, kun yhden tai useamman Nokia-puhelimen on epäilty lähettäneen käyttäjä- ja laitetietoja Kiinaan.

Yhtiö vastasi perjantaina syytteisiin.

Alun perin Norjan yleisradioyhtiö NRK paljasti Nokia 7 Plus -puhelimen Kiinaan lähettämät tiedot. HMD Global reagoi nopeasti ja vastasi, että kyseessä oli yksittäisen mallin väärä Kiina-maa-asetus. HMD:n mukaan aktivointitietojen lähettäminen verkkoon on sinänsä tavallista.

Perjantaina uutinen jatkui, kun NRK kirjoitti, että tietoja olisi lähetetty Euroopasta Kiinaan useammastakin mallista. HMD Global on kiistänyt väitteen.

HMD-kohu ei rajoitu kuitenkaan vain yhtiöön itseensä, vaan se on uutisoitu monissa paikoin niin, että Nokia lähettää tietoja Kiinaan.

Kansainvälisessä lehdistössä ja verkkojulkaisuissa on tavallista, ettei HMD Globalia ja Nokiaa erotella tarkasti, vaan jutut kertovat melko suoraan Nokia-puhelimista tai jopa Nokian puhelimista.

Tunnetuista verkkojulkaisuista muun muassa teknologiablogi Engadget ja brittiläinen verkkolehti The Register ovat kirjoittaneet, että Nokia-puhelinten on epäilty lähettävän dataa Kiinaan.

”Jotkin Nokia-puhelimet Euroopassa lähettävät käyttäjätietoja Kiinaan, mahdollisesti rikkoen gdpr:ää (EU:n tietosuoja-asetusta)”, kirjoittaa Android Police.

“Mitä ihmettä tapahtuu? Nokia-puhelimet ovat jääneet kiinni laitetietojen lähettämisestä Kiinaan”, raportoi The Register.

Osa julkaisuista kuitenkin kirjoittaa tarkemmin, että kyse on HMD Global -yhtiön tuottamista Nokia-brändin puhelimista. Näin toimii esimerkiksi verkkojulkaisu The Verge:

Yleisesti ottaen isoimmat sanoma- ja talouslehdet näyttävät kuitenkin tekevän selkeän eron HMD:n ja Nokian välillä jutuissaan, vaikka otsikoissa onkin käytetty Nokia-brändiä kiinnostavuuden lisäämiseksi.

HMD Global tai Nokia eivät ole herkästi vaatineet oikaisuja, vaikka Nokia-puhelinten taustayhtiö onkin uutisissa usein sotkettu. Myönteisissä uutisissa Nokia-puhelinten saama julkisuus on hyödyttänyt molempia.

Nyt tilanne on toinen, kun kyse on epäillyistä käyttäjätietojen lähettämisestä Kiinaan, mitä myös Suomessa tietosuoja-asetuksen (gdpr) noudattamisen valvonnasta vastaava tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio Suomessa tutkii.

Tilannetta voi pitää kiusallisena, sillä Nokia on tehnyt pesäeroa juurikin kiinalaiseen kilpailijaansa Huaweihin, johon on myös liitetty epäilyt tietovuodoista Kiinaan.

Nokiasta kerrotaan, että tapauksesta on keskusteltu HMD Globalin kanssa.

”Nokia suhtautuu vakavasti Nokia-brändättyjen tuotteiden turvallisuuteen”, viestintäpäällikkö Spencer Swartz Nokiasta sanoo.

”Olemme tietoisia esitetyistä väitteistä ja katsomme, että HMD on reagoinut niihin asianmukaisesti.”

Swartz sanoo, että Nokia jatkaa työtään HMD:n kanssa, jotta sen tuotteet jatkossakin täyttävät Nokia-puhelinten fanien korkeat odotukset.

HMD Global ja Nokia julkistivat toukokuussa 2016 patentti- ja tavaramerkkisopimuksen Nokia-brändin käytöstä perus- ja älypuhelinten valmistuksessa. HMD:n puhelimet valmistaa taiwanilainen sopimuslaitevalmistaja Foxconn, jonka on arvioitu olevan myös iso rahoittaja HMD:n taustalla. Aiemmin ohjelmistoyhtiö Microsoft oli ilmoittanut lopettavansa Lumia-brändin Windows-puhelintensa kehityksen ja kirjasi liiketoiminnasta miljarditappiot.