Kosketusnäyttöpuhelinten tulo ei sujunut Nokialta aikanaan niin hyvin kuin odotettiin.

Nokialla oli aikanaan tilaisuus haastaa markkinoille tullut iPhone, mutta N97 ei lunastanut sille asetettuja odotuksia.

Nokia oli kyllä mukana kosketusnäyttötrendissä. Yhtiö oli aiemmin julkaissut Nokia 5800 XpressMusic -puhelimen vuonna 2008 ensimmäisenä kosketusnäytöllisenä mallinaan.

Resistiivinen näyttöteknologia tuntui kuitenkin huomattavasti kankeammalta käyttää kuin kapasitiivinen näyttö, jollainen oli iPhonessa. Näyttö ei myöskään pystynyt ymmärtämään monen kosketuksen eleitä ja ylipäänsä se ei ollut yhtä herkkä reagoimaan kosketukseen.

GSM Arena -uutissivusto siteeraa Nokian Markets-yksikön johtaja Anssi Vanjokea vuodelta 2010:

”N97 on ollut valtava menestys sen tuoman rahamäärän ja toimittamiemme puhelinten määrässä arvioituna. Mutta se oli valtava pettymys kokemuksen laadulla mitattuna asiakkaille ja sitä emme osanneet odottaa”, Vanjoki sanoi.

GSM Arena tulee siihen tulokseen, että Nokia mokasi itse tilaisuutensa N97:n menestyksen suhteen paremminkin, kuin että iPhone olisi vain vastaansanomattomasti jyrännyt sen.

Näyttötekniikan lisäksi Symbian S60 -käyttöjärjestelmä kaipasi kipeästi päivittämistä. Nokia ei saanut rakennettua yhtä houkuttelevaa sovellusekosysteemiä Symbianille kuin mitä iPhonella oli. GSM Arena pitää myös suurena ongelmana Nokian jämähtämistä: N97:ssä oli vapaata rom-muistia sovellusten pyörittämiseen vain 50 MB käyttöjärjestelmän otettua omansa. Sen verran oli ensimmäisen sukupolven iPhonessakin pari vuotta aiemmin, mutta N97:n piti taistella vuonna 2009 ulos tullessaan iPhone 3GS:n kanssa, joka vaikutti huomattavasti sulavammalta.