Pasi Ala-­Mieto ja Janne Knuutinen kehittävät uutta Centinel-puhelinta. Sillä on kaksi teknistä erityisominaisuutta.

Toinen on niin sanottu ”yksityisyyskytkin”, jolla voi estää ainakin wifin, gps-paikannuksen, kameran, mikrofonin ja bluetoothin käytön. Toimintojen virtalähde katkeaa, mikä toimii suunnittelijoiden mukaan varmemmin kuin toimintojen tavanomainen käytöstä poistaminen. Se kun teoriassa voi jättää mahdollisuuden esimerkiksi paikannuksen hyödyntämiseen.

Puhelimella ei voi kuitenkaan tehdä montaakaan asiaa silloin, kun yksityisyyskytkin on käytössä. Puhelua ei voi soittaa ilman mikrofonia.

”Kytkin toimii parhaiten, kun puhelin ei ole käytössä”, Ala-Mieto sanoo.

Puhelimen toinen lupaus on matala säteilytaso. Centinelin nettisivujen mukaan matkapuhelinten säteilyn vaarat on tarkasti varjeltu salaisuus. Puhelin onkin suunniteltu seuraamaan ja hallinnoimaan siitä lähtevää säteilyä. Ala-Mieto kertoo olevansa huolissaan säteilyn terveysvaikutuksista.

”Tämä on herkkä aihe.”

Puhelinta kehitetään Zero Reception -nimisen yhtiön nimissä. Kyseessä ei ole ensimmäinen laite, jota yhtiö kehittää: firman edellinen puhelin floppasi, kun Certum Phonen joukkorahoitus viime vuonna epäonnistui tavoitteessaan kerätä viisi miljoonaa dollaria. Kasaan saatiin nelisen tonnia.

Ala-Mieto ja Knuutinen eivät ainakaan vielä saa elantoaan Centinelistä. He kehittelevät puhelinta omilla rahoillaan.

Kehitystyö on yhä kesken ja nielee paljon rahaa. Sijoittajista ei ole tietoa, mutta tuotanto pyritään Ala-Miedon mukaan saamaan käyntiin jo ensi syksyn tai talven aikana.

”Ei siitä kauaa mene, kun puhelin saadaan kuluttajille”, Ala-Mieto sanoo.

Tavoite on, että tuotanto tapahtuisi Suomessa, suomalaisella tai eurooppalaisella rahalla. Kiinalaista rahaa tai jättiluokan valmistusta ei kuvioon haluta.

”Ei ole tarkoitus hakea kuuta taivaalta.” Kuu taivaalla tarkoittaa Ala-Miedon mukaan kymmenen prosentin markkinaosuutta.

Pienehkön mittaluokan tuotanto suomalaisen työn kustannustasolla voi olla vaikea yhtälö taloudellisen kannattavuuden näkökulmasta.

”Emme ole hakemassa valtavia voittoja.”

Centinelin halutaan olevan mahdollinen hankinta ”tavalliselle ihmiselle”. Hintaluokaksi Ala-Mieto arvioi 500 euroa tai vähemmän.

Puhelinta markkinoidaan hyvän kuuluvuuden ohella säteilyn määrän vähentämisellä. Vähäiseen säteilymäärään pyritään muun muassa Cellraidin teknologialla: Ala-Mieto on mukana myös tämän yrityksen toiminnassa.

Ketkä ovat kohderyhmää?

”Valveutuneet ihmiset, jotka ovat huolissaan yksityisyydestä ja haluavat minimoida puhelimen käytöstä aiheutuvan säteilyn ­riskit”, toteaa Ala-Mieto.