Nokia on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka sitoutuvat 1,5 asteen tavoitteisiin eli YK:n vaatimaan tiukkaan ilmastopolitiikkaan.

”Nopeutamme sitoumuksiamme ja arvioimme uudelleen päästötavoitteitamme, jotta ne ovat linjassa uuden 1,5 asteen tavoitteen kanssa”, Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoo blogikirjoituksessa.

Tämä 1,5 asteen tavoite tarkoittaa ilmastopäästöjen leikkaamista nettona nollaan vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteeseen on sitoutunut YK:n mukaan 87 suuryhtiötä, joiden liikevaihto on yhteensä 2,3 biljoonaa eli 2300 miljardia dollaria. Nokia oli niiden 100 yhtiön joukossa, jotka ensimmäisenä sitoutuivat Pariisin sopimuksen yhteydessä kahden asteen tavoitteeseen.

Tiedotteessa Suri maalaa synkän kuvan viisi astetta lämpimämmästä maailmasta, johon vuosisadan loppua kohti ollaan nyt matkalla.

”Tuho planeetalle olisi peruuttamaton. Merenpinta nousisi ja aavikot leviäisivät. Tuhannet lajit katoaisivat. Samoin lukemattomat ihmiset... Sitoudumme tekemään kaiken voitavamme saavuttaaksemme 1,5 asteen tavoitteen”, Suri sanoi.

Mitä tuo sitoumus käytännössä tarkoittaisi? Nokian toimet lienevät pääosin edessä, mutta jotain Suri listaa kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa 5g-teknologia on lähtökohtaisesti paljon energiaa säästävää, kun energia siirrettyä datamäärää kohti putoaa 60 prosenttia. Suri mainitsee myös yhtiön tukiaseman uuden prosessorin, joka leikkaa energiankulutusta 64 prosenttia ja jäähdytysjärjestelmän, joka tuo 80 prosentin säästöt.

Samalla jyrkässä kasvussa on toki toisaalta dataliikenne, joka tätä energiaa vaatii.

Nokia sisäisistä toimista Suri nostaa esille sen, että yhtiö leikkasi viime vuonna henkilöstön lentomatkustamisen päästöjä peräti 16 prosenttia, kun virtuaalikokousten määrää kasvatettiin 14 prosenttia.

Nokian yritysvastuuraportista tietoja löytyy lisää.

Pakkausmateriaalien käyttöä Nokia vähensi 4200 tonnia viime vuonna. Esimerkiksi yritysautojen päästörajaksi Nokia asetti vuonna 2008 noin 179 grammaa hiilidioksidia kilometriltä. Nyt autojen keskipäästö on vain 88 grammaa eli 10 vuodessa päästöt ovat puolittuneet.