Mikrobitti testasi nopeimmat M.2-liitäntäiset ssd-levyt toukokuussa. Lue M.2-ssd-levyjen testi tästä linkistä.

**

Kaikki tämän testin ssd-levyt ovat nopeampia kuin mikään kuluttajahintaluokan massamuisti vielä muutama vuosi sitten. Ne ovat valtavasti suorituskykyisempiä kuin sata-liitäntäiset ssd:t, joita käytetään edelleen laajasti esimerkiksi alemman hintaluokan läppäreissä ja pöytäkoneissakin.

Tästä huolimatta laitteita vertaillessa on käytännössä pakko puhua vähintään ”hitaammista” ja ”nopeammista” asemista.

Totuus on kuitenkin se, että kaikki vertailun ssd:t ovat suorituskyvyltään niin hyviä, että niiden välisiä eroja on miltei mahdotonta erottaa jopa sekuntikellon kanssa: ainoastaan testiohjelmien lukemat tuottavat niiden välillä merkityksellisiltä vaikuttavia eroja.

Sama pätee toki pc-komponentteihin laajemminkin – esimerkiksi suorittimissa käytännön eroja on usein etsittävä testiohjelmilla, sillä tavallisessa arjessa ne eivät yksinkertaisesti tule esiin. Pc-harrastajilla onkin paha tapa sortua vauhtisokeuteen ja tuijottamaan testituloksia silloinkin, kun roimatkin parannukset numeroissa tarjoavat vain hienoisia tai täysin olemattomia parannuksia käytännössä.

Kaikki eivät käytä tietokonettaan samoin, ja siksi suoritus­kyvyssäkin on harvoja yleispäteviä totuuksia. Yhdelle merkityksetön ero voi toiselle olla rahan arvoinen.

Komponenttien valinnassa omaan koneeseen kannattakin noudattaa melko yksinkertaista nyrkkisääntöä: jos tiedät itse konkreettisesti hyötyväsi tietyn komponentin suorituskyvystä, siitä saattaa olla järkevää maksaa ylimääräistä. Muussa tapauksessa hinta-laatusuhteeltaan hyväksi havaittu keskihintainen tai jopa halvimman pään komponentti on todennäköisesti parempi valinta.