Etelä-Korea kärvistelee ennen näkemättömän Tesla-kuumeen kourissa. Erityisesti tietoliikennealan ammattilaiset ovat joukolla rynnänneet tilaamaan Piilaaksossa toimivan amerikkalaisvalmistajan autoja, uutistoimisto Reuters raportoi.

Mainostoimiston omistaja Kang Sung-mo sai Tesla-herätyksen viime syksynä.

”En ole kiinnostunut autoista, mutta Teslan brändi ja siihen liittyvä teknologia kiinnostavat”, 39-vuotias Sung-mo kertoo.

Hän osti Teslan Model 3:n joulukuussa. Samalla hänen omistamansa Hyundai Kona sai lähtöpassit.

Nopeista käänteistä kertoo, että Kona oli hankittu vasta edellisenä kesänä. Sung-mon mukaan teknologialtaan edistyneen Teslan omistaminen vankistaa hänen imagoaan.

Amerikkalaisen sähköautonvalmistajan kesäkuu oli menestyksekäs Koreassa. Merkki petrasi koronan vuoksi heikosti menneitä huhti- ja toukokuuta myymällä kesäkuussa yhteensä 2 827 uutta autoa.

Model 3 nousikin Korean toiseksi suosituimmaksi tuontiautoksi heti Mercedeksen E-sarjan kantaan.

Nörtit innostuivat

Sen sijaan korealaisen autonvalmistajan Hyundain täyssähköinen Kona EV kärsi kesäkuussa melkoisen kolauksen, kun sen myynti putosi peräti 31 prosentilla 2 513 autoon.

Eräiden Reutersin lähteiden mukaan uusia Tesla-varauksia olisi lisäksi sisällä 4 000 - 5 000 auton verran.

Tesla on vedonnut erityisesti Korean kulutusvoimaiseen väestönosaan. Menestystä on varmasti vauhdittanut myös valtion myöntämä antelias hankintatuki, joka voi nousta 10 000 dollariin (lähes 9 000 euroa) kutakin Model 3-yksilöä kohden.

Tuki painaa Model 3:n hinnan alle kriittisen 40 000 dollarin (35 400 euroa) rajan. Mutta tällä hetkellä amerikkalaisvalmiste herättää Koreassa myös aidon maanisia reaktioita.

Korealaiset asiakkaat seuraavat sosiaalisessa mediassa tilaamiensa Teslojen laivausreittejä reaaliajassa. Baareissa litkitään Teslan mukaan nimettyä drinkkiä, joka koostuu korealaisesta oluesta ja likööristä.

Kun näiden kahden tuotteen nimet yhdistetään, syntynyt hybridi äännetään korealaisittain ”tesla”.

Vetovoima päihittää puutelistan

Tesla on myös saanut osakseen ilmaista mainosaikaa paikallisen tosi-tv-sarjan kautta. Eräässä hiljattain esitetyssä jaksossa paikallinen julkkis ajoi Model Y-mallillaan donitsikauppaan asioimaan.

Jotkut kertovat ostaneensa Teslansa täysin käytännön syistä. Eräs asiakas kertoi halunneensa välttää koronpandemian aikana julkista liikennettä, mutta myös pitkän työmatkan aiheuttamaa ajoväsymystä.

Pikkuvikojakin on ilmennyt. Esimerkiksi tietoliikennealalla työskentelevä Kim Dong-hwan havaitsi autonsa osien istuvan huonosti, niiden väliin jäi isoja rakoja.

Teslan lupaama korjausaika on usean kuukauden päässä. Kim on silti tyytyväinen hankintaansa, sillä teknisesti edistyneen brändin vetovoima päihittää puutelistan, hän perustelee.