Yle kirjoittaa, että itseään nörtiksi kuvaileva Aapo Puskala on avannut Tietovuodot.fi- verkkopalvelun, jossa Vastaamon asiakkaat voivat käydä katsomassa, ovatko omat tiedot rikollisen hallussa. Puskala on koulutukseltaan psykologi, mutta työskentelee Nokia Softwarella käyttöliittymäsuunnittelijana.

”Menin Tor-verkkoon, etsin ja löysin palvelimen, jossa nämä tiedot olivat. Alun perin niitä oli sata, myöhemmin 300. Tein pienen ohjelmanpätkän, joka latasi kaikki tiedot, mutta poisti niistä kaiken muun paitsi sähköpostiosoitteet. Eli minä en edes avannut, enkä nähnyt niitä tietoja itse”, hän kertoi Ylelle.

Palvelussa kerrotaan, että työkalulla voi tarkistaa, ovatko omat tiedot jo julkaistujen joukossa. Se ei kerro sitä, ovatko tiedot 40 000 vuodetun potilaskertomuksen joukossa. Tietomurrossa viedyistä potilaskertomuksista on julkaistu ainakin 303.

Palveluun kirjoitetaan Vastaamolle annettu sähköpostiosoite. Sen jälkeen saa linkin, jota painamalla palvelu etsii, löytyykö vastaavaa sähköpostiosoitetta Tor-verkossa julkaistujen joukosta.

Puskalan mukaan palvelun käyttö on turvallista. Linkki on kertakäyttöinen, palvelussa ei ole luettavissa sähköpostiosoitteita ja lähetettävät tiedot tuhotaan.

Tietosuojavaltuutettu ei tiettävästi ole vielä ottanut virallista kantaa Tietovuodot.fi-palveluun, vaikka Puskala sanoo panneensa viesti valtuutetulle jo viime viikolla.

F-Securen tietoturvajohtaja Erka Koivunen sanoi Ylelle, että Puskala tekee sivustollaan juuri sitä, mitä viranomaisten ja Vastaamon olisi pitänyt tehdä:

”Tässä on nyt viikko pyöritelty tätä eivätkä tietovuodon kohteeksi joutuneet ihmiset edelleenkään tiedä, mitä heidän tietojaan on julkaistu tai mitä tietoja heistä ylipäätänsä on Vastaamossa kirjattu. Viralliset ja lailliset mekanismit ovat nyt pettäneet, siitä ei ole kahta puhetta”, Koivunen totesi Ylelle.