Kesäkuussa käynnistetty Selene-supertietokone ylsi maailman listalla seitsemänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi. Erikoiseksi koneen tekee sen nopea kokoamisprosessi, johon osallistui kuuden ihmisen lisäksi Trip-robotti.

TechSpotin mukaan aiemmin Nvidialla on kestänyt superkoneiden kokoamisessa kuukausia. Selenen suunnitteluvaiheessa päätettiin, että sen kokoamisen ja päivittämisen pitää olla helppoa. Näin päädyttiin modulaariseen rakenteeseen.

Kolmessa ja puolessa viikossa koottu Selene yltää 35 teraflopsin nopeuteen. Se sijaitsee Nvidian pääkonttorin lähellä Piilaaksossa Yhdysvalloissa.

Selene perustuu Nvidian myymään grafiikkaprosessorikiihdytettyyn DGX SuperPOD -arkkitehtuuriin. Suurin osa maailman nopeimmista supertietokoneista käyttää sen sijaan niitä varta vasten räätälöityjä suoritinkiihdytettyjä arkkitehtuureja.

Yhteensä Selene on rakennettu 560:stä AMD Epyc 7742 -suorittimesta ja 2240:stä Nvidia A100 -grafiikkaprosessorista. Jokainen supertietokoneen SuperPod-moduuli muodostuu kuudestatoista tavallisesta DGX-arkkitehtuurin ”palosta” (pod), joissa on kahdeksan grafiikkaprosessoria ja kaksi suoritinta. Moduuleja voidaan vaihtaa tai lisätä tarpeen mukaan ja jäähdytys on hoidettu moduulikohtaisesti konesalissa.

Energiatehokkuudessa Selene on Green500-listalla maailman toiseksi tehokkain superkone.

Tiimi työskenteli pandemiatilanteen vuoksi turvaetäisyyksien päässä toisistaan kytkiessään koneen liitäntöjä. Lisäksi apuna on Slack-botti, joka ilmoittaa esimerkiksi irronneesta johdosta tai muusta hämmingistä, sekä etäohjattava Trip-robotti, joka voi ajella tarkastamaan, miltä superkoneen eri osat näyttävät datakeskuksessa.