Yhdysvaltalainen Nvidia kertoi syksyllä ostavansa suorittimia suunnittelevan Arm Holdingsin japanilaiselta Softbank Groupilta 40 miljardilla dollarilla, eli noin 33 miljardilla eurolla. Kauppa ei kuitenkaan ole päässyt vielä toteutumaan, ja viimeisimpänä käänteenä kaupasta huolestui brittiministeri.

Nvidian Arm-kauppa sai jo aiemmin kilpailuviranomaisen kiinnostumaan, sillä kauppa saattaa vaarantaa suoritinteknologiaa muille valmistajille lisensoivan Armin riippumattomuuden. Nyt Britannian digitaalisista asioista vastaava ministeri Oliver Dowden huolestui myös kaupan muista vaikutuksista.

Brittiläinen Arm on johtava suoritinteknologian suunnittelija älypuhelimille, tableteille ja tietokoneille. Yritys on Britanniassa myös suuri työllistäjä. Guardianin mukaan yritys työllistää kaikkiaan 6500 työntekijää, joista 3000 työskentelee Britanniassa.

Dowden on lyönyt kaupalle jarrua, ja haluaa, että kilpailuvaikutuksen lisäksi tutkitaan myös kaupan vaikutukset kansalliselle turvallisuudelle. Dowdenin mukaan iso investointi ulkomailta on tervetullut, mutta kaupan kaikki vaikutukset täytyy ottaa huomioon.

Kilpailuvirastolla on heinäkuun lopulle asti aikaa toimittaa tason 1 vaikutusarvio, uutisoi TechCrunch. Tämän arvioraportin perusteella Dowden voi halutessaan hyväksyä kaupan tai vaatia tarkempaa, tason 2 tutkimusta.