Maailmalla leviää uusi haittaohjelma, joka on koodattu hyvin epätavallisella ohjelmointikielellä, kirjoittaa ZDNet. Tietoturvayhtiö Proofpointin tutkijat ovat raportoineet NimzaLoader-nimisestä haittaohjelmasta, joka on tehty Nim-ohjelmointikielellä. Tutkijat uskovat hakkereiden valinneen yllättävän kielen, jotta ohjelmaa olisi vaikeampi havaita ja analysoida.

Proofpointin mukaan Nim-kieli ei ole tuttu haittaohjelmia analysoiville tutkijoille. Samasta syystä myöskään haittaohjelmien analysointiin kehitetyt työkalut eivät välttämättä tunnista sitä, koska niitä ei ole kehitetty tunnistamaan Nimiä.

NimzaLoader antaa hyökkääjälle pääsyn Windows-koneisiin ja mahdollistaa komentojen tekemisen etänä. Näin ollen hyökkääjä voi hallita uhrin konetta, varastaa arkaluontoista tietoa tai asentaa lisää haittaohjelmia.

Proofpointin mukaan haittaohjelman takana on TA800-niminen hakkeriryhmä, jonka iskut kohdistuvat pääosin Pohjois-Amerikkaan. Ryhmä tunnetaan kiristyshyökkäyksissä käytetystä BazarLoader-troijalaisesta, joka luo takaoven Windows-järjestelmiin.

BazarLoaderin tapaan NimzaLoaderia levitetään tietojenkalastelusähköpostien avulla. Viesteissä on jaettu linkkiä, jonka avulla uhrille tarjotaan pdf-tiedoston latausta. Tosiasiassa koneelle latautuu kuitenkin petollinen haittaohjelma. Viesteissä on mainittu uhrin oma nimi ja työnantaja, mikä lisää niiden uskottavuutta.

Proofpoint suosittaa organisaatioiden käyttävän työkaluja, jotka estävät haitallisten sähköpostien pääsyn työntekijöiden sähköpostikansioihin.