Hackster kertoo, että insinöörinä toimiva Jozef Bogin halusi kokeilla voisiko tietokoneen saada käynnistymään 45 kierrosta minuutissa pyörivältä vinyylilevyltä.

Bogin onnistui.

IBM PC:n aikaan tietokoneet yleisesti käyttivät magneettisia tallennusvälineitä, kuten c-kasetteja. Tietokoneen kaipaama digitaalinen data nauhoitettiin kasetille piippausten sekasotkuna. Sen kuunteleminen riipi ihmisen korvia, mutta tietokone ymmärsi, miten kakofoniasta tulkataan pitkiäkin ohjelmapätkiä.

Kasetit olivatkin tietokoneväen yleisessä käytössä kultaisella 80-luvulla, sillä niiden kopiointi käyttäjältä toiselle oli vaivatonta. Ohjelmia lähetettiin jopa radion välityksellä, joskus jopa laillisestikin.

Joissakin harvinaisissa tapauksissa ohjelmia tallennettiin myös vinyylilevyjen b-puolille. Juuri tämä käytäntö kiehtoi Boginia.

Bogin huomasi, kuinka IBM PC:n käynnistysrutiinit yrittävät ensin kiintolevyjä ja erillisiä levykkeitä, ja jos ne epäonnistuvat, yritetään turvautua kasettinauhuriin.

Juuri tätä seikkaa hän hyödynsi.

”Eli tämä pöhkö pikku kokeilu yhdistää IBM PC:n suoraan levysoittimeen vahvistimen kautta”, Bogin kuvaa projektiaan.

”Levysoitin toistaa pienen, kooltaan 64 kt kokoisen ram-levykkeen verran analogista tallennetta. Tallenne on FreeDOS-kernel, jonka olen survonut muistirajoituksen sisään. Se sisältää mikroversion command.comista sekä paikatun version interlnk-tiedostosta, joka sallii tiedostojen siirtämisen tulostinkaapelin kautta. Tämä kaikki on muokattu toimimaan FreeDOSissa. Tietokone saa käynnistystietonsa kasettimodeemin kautta tulevasta audiotallenteesta, lataa sen muistiin, ja käynnistää käyttöliittymän. Yksinkertaista, eikö vain?”

Ihan niin yksinkertainen projekti ei ollut. Bogin joutui leikkaamaan oman vinyylilevynsä ja muokkaamaan laitteiston lähettämää signaalia, jotta sen voisi syöttää IBM PC:lle. Signaalista piti esimerkiksi siivota levyn soittamiselle ominaiset rahinat ja poksahdukset, jotta ne eivät korruptoisi dataa.

Alla olevalta videolta voi kuunnella, miltä IBM PC:n käynnistämiseen tarvittava koodi kuulostaa. Bogin varoittaa, että äänenvoimakkuutta kannattaa säätää suosiolla alas.