Irrota verkkopiuha ja kytke langaton netti pois päältä. Sillä tavoin tietokone on useimmissa tapauksissa huomattavan hyvin suojattu haittaohjelmien ja hakkerien hyökkäyksiä vastaan. Tällaista tietoturvan tasoa (engl. air-gap) käytetäänkin toisinaan muun muassa joissakin valtiollisissa virastoissa ja kriittisissä teollisuuslaitoksissa.

Internetistä fyysisesti irrotettua konetta voidaan tietysti vakoilla paikan päälle asennettujen laitteiden, kuten näppäilytallentimen avulla. Näiden vimpainten ongelmana tietovarkaan näkökulmasta on kuitenkin se, että kertaluonteinen pääsy uhrin tiloihin ei riitä. Kyseinen palikka kun täytyisi käydä hakemassa myös takaisin, jotta siitä olisi hyökkääjälle mitään iloa.

Israelilaiset tietoturvatutkijat Ben-Gurionin yliopistosta ovat nyt kehittäneet uuden tavan tietojen lähettämiseen uhrin koneelta eteenpäin, kertoo ZDNet. Menetelmä on varsin monimutkaisen kuuloinen, mutta myös vaikea havaita.

Viestintä perustuu tietokoneen tuulettimen taajuuden hienovaraiseen muunteluun. Tästä syntyvät värähtelyt voidaan puolestaan rekisteröidä älypuhelimen kiihtyvyysantureilla.

Niinpä hyökkääjän tarvitsee murtautua internetin välityksellä vain kohdetietokonetta käyttävän henkilön puhelimeen ja käskeä sen vuotamaan havaintonsa kohdetietokoneen tuulettimesta eteenpäin.

Tutkimusta johtanut Mordechai Guri huomauttaa, että puhelimen kiihtyvyysanturi on mikrofonia parempi havainnointiväline. Useimmissa puhelinmalleissa kaikilla sovelluksilla on näet automaattinen käyttöoikeus siihen – toisin kuin mikrofoniin.

Tuulettimen aiheuttamiin ääniin perustuvan vakoilumenetelmän Guri alaisineen oli kehittänyt jo vuonna 2016.

Gurin tutkimusryhmä on kehittänyt monia muitakin vastaavia menetelmiä: esimerkiksi kiintolevyn aktiivisuusvalon vilkuttelun, usb-tikun synnyttämät sähkömagneettiset kentät ja sähköverkon hyödyntämisen signaalin lähettämiseen. Tutkijat ovat keskittyneet työssään nimenomaan huomaamattomiin tapoihin välittää tietoa ulos, ottamatta tarkempaa kantaa siihen, miten vakoilupalikka on onnistuttu asentamaan kohdekoneelle.

ZDNetin mukaan tuulettimen kautta tapahtuva datan vuotaminen on kuitenkin hidasta. Siirtonopeus oli ”peräti” puoli bittiä sekunnissa eli 1800 bittiä tunnissa.

Tämä on kuitenkin tuplasti se, mihin aiempi tuulettimen lähettämiin ääniin perustuva menetelmä pystyy.

Tavallisen tietokoneenkäyttäjän ei tarvitse murehtia Gurin menetelmästä, sillä tietojen varastamiseen kotikoneista ja älypuhelimista on monia tavattomasti nopeampia ja helpompia tapoja. Sen sijaan kaikkein korkeimman tietoturvatason järjestelmissä tämäkin vaihtoehto jouduttaneen vastedes ottamaan huomioon.