TechCrunch on havainnut, että lukuisat suositutut iPhone-sovellukset käyttävät analytiikkayhtiö Glassboxin seurantakoodia.

Glassboxin asiakaskuntaan kuuluu muiden muassa bisnes-, lifestyle- ja matkailualan yhtiöitä, kuten Abercrombie & Fitch, Expedia, Air Canada, Hollister, Hotels.com ja Singapore Airlines, joten niiden sovellukset ovat hyvinkin suosittuja.

Nämä asiakasyhtiöille tehdyt sovellukset tarkkailevat kaikkea mitä käyttäjä ohjelmalla tekee, jotta yhtiö ymmärtäisi paremmin mitä käyttäjä haluaa.

Toisin sanoen, jokainen kosketus ja sormenveto talletetaan ja välitetään kuvankaappauksena kyseisen sovelluksen omistajalle.

Business Insider sanoo, että tähän sisältyy myös arkaluontoinen materiaali. Glassboxin koodi ei erittele mitä sen pitäisi kuvata ja mitä ei, joten se tallentaa myös käyttäjän syöttämiä maksutietoja sekä passitietoja, jotka nekin vuotavat Glassboxin asiakasyhtiön henkilökunnan käsiin.

Asia on ongelmallista siksi, että sovellukset eivät kerro käyttäjälle seuraavansa näiden tekemisiä.

Asia on erityisen ongelmallista siksi, että Apple ei tällaisia seurantalupia myönnä.

Glassbox uskoo siis löytäneensä laillisen keinon seurata sovellusten käyttäjiä ilmoittamatta näille asiasta, mikä ohittaisi Applen tarkat säännöt.

Koska yksityisyyden suoja on Applen brändille tärkeä, se saattaa kiskaista asiasta herneen poikineen syvälle nenään.

Glassbox ja Apple eivät ole kommentoineet tilannetta.