Euroopan kuluttajakeskus on listannut vinkkejä, kuinka olla haksahtamatta suoratoistopalveluihin liittyviin huijauksiin.

Tiedotteessa varoitetaan useista tavoista, joilla laittomien sivustojen tunnistamisesta yritetään tehdä mahdollisimman vaikeaa. Yksi kikka on tunnettujen sivustojen kuten Netflixin ja HBO:n käyttöliittymien kopiointi.

Laittomien palveluiden käyttämisestä voi koitua monenlaista harmia. Tarjolla olevat elokuvat ja sarjat saattavat olla laittomasti ladattavissa, minkä lisäksi kalasteluvaarassa ovat niin kuluttajien rahat kuin henkilötiedotkin.

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan huijaussivustoille tyypillistä on epäilyksiä herättämätön etusivu, jolla esitellään houkuttelevaa mediasisältöä sekä houkutellaan vierailijaa rekisteröitymään ilmaiselle kokeilujaksolle. Jos sisältö ei rekisteröitymisellä aukea käytettäväksi, moni saattaa jättää asian sikseen – kokeilujaksohan oli ilmainen. Tässä vaiheessa hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida. Jos kyseessä on huijaussivusto, luvassa on hyvin todennäköisesti muutaman päivän päästä jopa satojen eurojen lasku vuositilauksesta, johon ilmaisella kokeilutilauksella on sitoutunut.

Tilausansojen lisäksi huijaussivustot saattavat rahastaa mainonnalla, usein aggressiivisilla ponnahdusikkunoilla.

Euroopan kuluttajakeskuksen vinkit huijauksilta suojautumiseen ovat tuttuja. Suin päin rekisteröityminen tuntemattomaan palveluun on useimmiten huono idea. Sen sijaan kannattaa etsiä arvosteluja ja tietoja muista lähteistä palvelun luotettavuuden varmistamiseksi.

Usein toisteltu kultainen ohjenuora pätee myös tässäkin asiassa: jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Hälytyskellojen pitäisi siis kumahdella, jos suoratoistopalvelun hinta on epäilyttävän alhainen tai tarjolla on niin uusia elokuvia, ettei niitä esitetä vielä missään muualla kuin elokuvateattereissa.

Muita varoitusmerkkejä ovat muun muassa kielioppivirheet sekä käyttöehtojen, hintatietojen tai yhteystietojen puuttuminen.

Lopuksi kuluttajasuojakeskus ohjeistaa käyttämään maksamiseen luottokorttia. Tällöin huijareiden viemiä rahoja voi tarpeen tullen vaatia takaisin luottokortin myöntäjältä.

Suoratoistoon liittyviä huijauksia on raportoitu ainakin Itävallassa ja Italiassa, mutta Suomessa yhteydenottoja ei kuluttajilta ole toistaiseksi tullut.