Kun älyominaisuudet laitteissa lisääntyvät, tuppaavat myös riskit usein lisääntymään. Koronavuoden aikaansaama ihmisten eristäytyminen koteihinsa on näkynyt roimasti lisääntyneenä seksilelujen myyntinä, ja älyominaisuuksien lisääntyminen näissä aikuisten leluissa on saanut tutkijat huolestumaan.

Verkossa tapahtuvat iskut eivät tietenkään ole uusi asia, mutta iskujen kohteilla on eroja. Lentopistetietojen vuotaminen sivullisille ei välttämättä tunnu pahalta, jos sitä vertaa oman sukupuolielämän riettaimpien yksityiskohtien karkaamiseen kolmansille osapuolille.

Vähintään yhtä huolestuttavaa on tietysti sekin, että internetiin kytkettyjä laitteita voidaan kaapata ja joko käyttää suoraan käyttäjänsä vahingoittamiseen tai esimerkiksi välillisesti apuna laajemmissa verkkohyökkäyksissä.

Älyseksilelujen ominaisuuksiin tutustuneet tietoturvayhtiö ESETin tutkijat perehtyivät kahden markkinoilla suositun laitteen ja niiden Android-ohjaussovellusten turvallisuuteen.

Testatut laitteet toimivat bluetooth-yhteydellä älypuhelimen kanssa, ja toimintoja ohjataan erillisellä sovelluksella. Tutkijoiden löytämät riskit liittyivät niin laitteiden suoriin bluetooth-yhteyksiin kuin laitteita ohjaaviin sovelluksiinkin, jotka ovat yhteydessä valmistajien palvelimiin. ESETin tutkijoiden löydöksistä kerrottiin yhtiön blogissa.

ESETin tutkijat toivovat valveutuneisuutta niin laitteiden valmistajilta kuin käyttäjiltäkin. Aivan kuten muissakin IoT-laitteissa, myös älyseksileluissa on omat riskinsä, joista kuluttajien tulee olla tietoisia.

Koska kaapatuilla laitteilla voidaan aiheuttaa niin henkistä kuin fyysistäkin tuskaa, tulisi valmistajienkin panostaa asianmukaisiin suojauksiin. Testattujen laitteiden valmistajat saivat tutkijoilta kiitosta, sillä molempien laitteiden haavoittuvuudet on sittemmin jo tutkijoiden antamien suositusten mukaisesti korjattu.