Telian internet-liikennettä lauantaina vaivanneen laajan häiriön aiheutti rikkoutunut ulkomaanliikenteen reititin sekä varareititin, joka ei lähtenytkään odotetusti käyntiin. Hieman myöhemmin vian korjaaminen sai Telian nimipalvelun eli dns:n pätkimään pahasti.

Tässä vaiheessa myös Suomen sisäinen verkkoliikenne meni solmuun sadoilta tuhansilta käyttäjiltä niin kiinteän verkon kuin mobiiliverkon puolella.

Ongelmien täsmällisempi syy oli reitittimissä ollut ohjelmistovirhe, Telian teknologiajohtaja Jari Collin kertoo Tiville. Tästä johtui myös se, että varareititin ei ottanut liikennettä haltuunsa kuten sen olisi pitänyt.

Nimipalvelua koskeneen ongelman peruslogiikaksi Collin kertoo sen, että reitittimien korjaamisen edetessä seurauksena oli liikenneruuhka nimipalveluun, eikä se enää toiminut normaalisti.

Telia tulee käymään lauantain tapahtumien syyt yksityiskohtaisesti läpi. ”Aina kun on iso vikatilanne, teemme juurisyyanalyysin. Tämä käydään ehdottomasti läpi, ja myös toimintatapoihin on odotettavissa muutoksia”, Collin toteaa.

Collin korostaa lopuksi, että kyseessä ei ollut kyberhyökkäys Teliaa kohtaan, vaan kyseessä oli tahaton virhe laitetoimittajan ohjelmistossa.

Kauppalehden haastattelussa Collin vakuuttaakin, että ongelman toistumisesta ei ole riskiä. Hänen mukaansa Telia käy laitetoimittajan kanssa läpi, miksi uudessa ohjelmistoversiossa oli virhe. Yhtiö käsittelee tilanteen myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa.

Collinin mukaan vikatilanne oli hyvin poikkeuksellinen. Myös Kyberturvallisuuskeskus luokitteli ongelman neliportaisella asteikolla vakavimpaan kategoriaan eli A-luokkaan. Ongelmilla ei ollut tekemistä koronaviruksen kanssa.