Eettisesti arveluttavat työtehtävät puhuttavat ohjelmistoalan osaajia. Monet ovat tunnustaneet verkkokeskusteluissa, mitä kaikkea laitonta ja hämäräperäistä toimintaa varten he ovat kehittäneet ohjelmistoja.

Keskustelu lähti liikkeelle viraalisti kiertäneestä blogauksesta otsikolla Code I’m Still Ashamed Of (Koodi, jota yhä häpeän). Business Insiderin haastattelussa blogauksen kirjoittaja Bill Sourour kertoo yhä häpeävänsä tapausta, joka sattui hänen uransa alussa.

Sourir oli mukana lääkeyhtiön verkkosivujen kehittämisessa: tarkoitus oli kiertää mainonnan eettisiä sääntöjä ja suostutella nuoria naisia käyttämään lääkettä. Myöhemmin Sourourille paljastui, että lääke saattoi pahentaa masennusta ja tiedossa oli ainakin yksi siihen liitetty itsemurhatapaus. Hän varoitti lääkettä käyttävää siskoaan, että ainetta ei kannattaisi ottaa.

Sourour kertoo innostuneensa kirjoittamaan sen Robert ”Uncle Bob” Martinin puheen nähtyään. The Future of Programming eli Ohjelmoimisen tulevaisuus -puheessa Martin sanoo, että koodarien pitäisi oppia paremmin vetämään rajoja toiminnalleen: sivilisaatiomme olemassaoloa nykyisin riippuu ohjelmoijista, mutta sivilisaatio ei ole vielä ymmärtänyt tätä seikkaa.

Martinin pointti on, että koodia käytettään jo melkein kaikkeen. Siksi viat koodissa tappavat ihmisiä liikenteessä. Ja epäeettisesti toimitaan ihan tahallaankin.

Kun Volkswagen jäi kiinni päästömittauksissa huijaamisessa, ensimmäisenä yhtiön Amerikan toimitusjohtaja yritti vierittää syyn ohjelmoijien niskaan. Martin pohtii puheessaan, että tiesivätkö ohjelmoijat, että mihin heidän kehittämäänsä ohjelmistoa käytettiin. Hän uskoo, että tiesivät.

Hacker Newsin ja Redditin ketjuissa moni on tunnustanut omia tekosiaan Sourourin tekstin luettuaan.

Esimerkiksi harjoittelijaa oli käsketty tekemään kilpailijan sivuilta varastetun koodin pohjalta demo-ohjelma, jota voitaisiin esitellä sijoittajille.

Toisaalla ohjelmoija käskettiin käyttää radiolaitteessa lailla hätäkäyttöön varattuja taajuuksia, koska ne toimivat nopeammin.

Eräässä yrityksessä sähköpostikirjeen vastaanottajiin lisättiin nekin, jotka eivät sitä halunneet. Lisäksi ohjelmoijat kehittivät keinoja myyntiosastolle myydä tuotteita nimenomaan näille asiakkaille kohdennetusti.

Tunnustusten kertojat pelkäsivät kieltäytymistä, koska silloin heidän tilalleen otetaan joku muu, joka suostuu tehtävään. Martinin mielestä tällainen perusteleminen on pelkurimaista. Jos tapahtuu jokin suuri koodista johtuva tapaturma, jossa kuolee tuhansia ihmisiä, lainsäätäjät määräävät rajat tarkemmin lailla ja jopa sen, millaista kieltä asioista voidaan käyttää. Siksi ohjelmistoalalle tarvittaisiin eettinen itsesääntelytaho.

Lähde: Tivi