Pääasiassa tv-sarjojen ja elokuvien jakamisesta syytetyille suomalaisille lähetettyjä ”piraattikirjeitä” vahvasti kritisoineen Piraattipuolueen aktiivi Janne Paalijärvi arvioi blogissaan, että markkinaoikeuden tiistaina tekijänoikeuskirjejutussa antama päätös vahvistaa suomalaista oikeuskäytäntöä sen osalta, että ip-osoitteen haltija ei ole vastuussa siitä, mitä muut henkilöt yhteyden kautta tekevät, Uusi Suomi kirjoittaa.

”Tämä on luonnollisesti ainoa oikeudenmukainen näkökohta asiaan; jokainen vastaa omista tekemisistään itse”, Paalijärvi kommentoi.

Hänen mukaansa Scanboxia ja Crystalista Suomessa edustava lakiasiaintoimisto Hedman Partners ”otti turpaan oikein kunnolla”. Toimisto on ollut usein julkisuudessa piratismin uhkaus- tai hyvityskirjeiden lähettäjänä.

Tekijänoikeuskirjejutussa vastaajan syytettiin ladanneen kolme Black Sails -televisiosarjan jaksoa sekä A Walk Among the Tombstones -elokuvan ja jakaneen niitä edelleen BitTorrent-vertaisverkossa.

Oikeus katsoi, etteivät tekijänoikeuksien haltijat esittäneet jutussa tarpeeksi näyttöä vastaajan syyllisyydestä. Vastaaja väitti, että hänen käytössään oli avoin langaton internetyhteys, jota saattoi käyttää kuka tahansa ulkopuolinen hänen asuntonsa ulkopuolelta, jopa 300 metrin etäisyydeltä. Syyttömyyttä tukivat myös todisteet, sillä vastaajan tietokoneista tai verkkokiintolevyistä ei tutkimuksissa löytynyt jälkiä piratoidusta sisällöstä tai BitTorrent-ohjelmasta, Uusi Suomi kirjoittaa.

Markkinaoikeus katsoi, ettei kantaja onnistunut esittämään tarpeeksi vahvaa näyttöä siitä, että vastaajan nettiyhteys olisi ollut suojattu tai että hän olisi henkilökohtaisesti ladannut tv-sarjan jaksot.

”Hedman Partnersin taktiikkana on ollut lähettää summamutikassa jopa kymmeniätuhansia kiristyskirjeitä suomalaisiin ip-osoitteisiin ja olikin vain ajan kysymys, milloin ensimmäisestä hudista saadaan tuomio markkinaoikeudesta”, Paalijärvi toteaa.

Markkinaoikeuden päätöksen mukaan jutun vastaaja ehdotti jutun kantajille, että ulkopuolinen ja riippumaton taho tarkastaisi vastaajan tietokoneet mainittujen teosten osalta, mutta kantajat eivät ilmaisseet halukkuuttaan koneiden tarkastamiseen.

Paalijärven mukaan tämä vahvistaa hänen käsitystään siitä, ettei sovittelua oikeasta haluta.

”Hedman Partners pitää lähettämiään kirjeitä tekopyhästi ’mahdollisuutena sovintoon’ tekijänoikeuden loukkausasioissa. Syytetyn yrittäjän vastineessa kuitenkin kerrotaan, että yrittäjä on ehdottanut, että Hedman Partners voisi tarkistaa epäillyt tietokoneet näin halutessaan. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Tämä vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, että kiristyskirjetoiminta on raakaa bisnestä, jossa ’sovittelua’ ei oikeasti haluta tehdä. Tälle toiminnalle on laitettava stoppi.”

Lähde: Uusi Suomi