Hedman Partners on jo vuodesta 2016 asti vaatinut Ritva Puolakalta 800 euron korvauksia, sillä asianajotoimiston mielestä hänen ip-osoitteeestaan on levitetty luvattomasti elokuvia vertaisverkossa. Puolakka ei kuitenkaan rahoja ole suostunut pulittamaan. Hän kertoo tapauksesta ja siihen liittyvästä oikeustaistelusta blogissaan.

Puolakka on vaatinut henkilötietolain nojalla Hedman Partnersia luovuttamaan kaikki hänestä tallennetut tiedot. Asianajotoimisto suostui luovuttamaan tiedoista kuitenkin vain osan, kertoo Helsingin Sanomat.

Itsellään asianajotoimisto piti muun muassa tekijänoikeusloukkauksiin liittyvän teknisen näytön. Luovuttamatta jättämistä se perusteli sillä, että rekisteri perustui elokuvien tekijänoikeuksien haltijan toimeksiantoon. Asianajotoimiston mukaan kaikkien tietojen näyttäminen olisi vahingoittanut liikesuhteiden luottamusta tai henkistä omaisuutta, HS kirjoittaa.

Asianajotoimiston mukaan oikeutta pantata tietoja puolsi myös se, etteivät tiedot välttämättä koskeneet elokuvan luvattomasta levityksestä epäiltyä naista – hänhän oli kiistänyt syyllisyytensä.

Aiemmin tietosuojavaltuutettu määräsi Hedman Partnersin luovuttamaan Puolakalle kaikki tätä koskevat tiedot, ja nyt hallinto-oikeus päätyi samalle kannalle, kertoo lakitietopalvelu Edilex. Näin ollen Puolakka saa esimerkiksi kaikki ip-osoitteeseensa liittyvät lokitiedot riippumatta siitä, onko osoitetta käyttänyt mahdollisesti joku muu henkilö.

Pääsääntöisesti ihmisillä on oikeus tarkistaa omat henkilötietonsa rekisterinpitäjältä. Oikeutta voidaan rajoittaa esimerkiksi rikostutkinnan turvaamiseksi. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi tässä tapauksessa, ettei asianajajan salassapitovelvollisuus ole lainmukainen peruste tarkastusoikeuden rajoittamiselle.

Hallinto-oikeuden päätöksestä on vielä mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.