Suomessa robottiautojen julkiset kokeilut ovat toistaiseksi olleet enimmäkseen hiljalleen körötteleviä busseja. Yhdysvalloissa uskotaan kuitenkin robottirekkojen huristelevan maanteillä jo vuoden 2021 aikana.

CBS-kanavan 60 minutes-ohjelman tuoreessa roborekkoja käsitelleessä osiossa todettiin, että teknologian käyttöönoton suhteen kyseessä on enää vain ajan kysymys,

Amerikkalaiset yhtiöt ovat jo pitkään tehneet koekuljetuksia, joissa roborekan ohjaamossa on matkustanut ihmiskuljettaja valmiina tarttumaan ohjaimiin. 60 minutesin ohjelmassa esittelemä Starsky Roboticsin rekka on jo kuitenkin ajellut liikenteen seassa täysin itsenäisesti.

Ohjelmassa esitellään myös TuSimple, arizonalainen yhtiö, jolla on jo nyt käytössä 41 robottirekkaa. Yhdysvaltojen lisäksi sillä on toimintaa Kiinassa. Yhtiön mukaan sen rekat ajavat ilman ihmisvalvojaa vuoden 2021 aikana. Rekkojen luvataan pärjäävän myös lumisissa tai pimeissä olosuhteissa.

Vaikka robottirekkojen hankintahinta on huomattavasti perinteistä mallia korkeampi, ovat ne huomattavasti halvempia operoida. Kuljettajalle kun ei tarvitse maksaa palkkaa. Myös pitkien rannikolta rannikolle ulottuvien kuljetusten kohdalla säästöä syntyy, kun väsymätön robokuski painaa reissun kahdessa vuorokaudessa. Ihmisvoimin samaan suoritukseen kuluu neljä päivää.

Aiemmin rekkaa ammatikseen ajanut Maurine Fitzgerald työskentelee nykyisin TuSimplellä testikuljetusten valvojana. Hänen mukaansa robottivoimin kulkeva rekka näkee huomattavasti pidemmälle ja paremmin ja reagoi näkemäänsä 15 kertaa ihmistä nopeammin.

Kaikki eivät huimasta teknologisesta suorituksesta ole kuitenkaan innoissaan. Rekkakuskina toimiminen on yhdysvalloissa yksi suosituimmista ammateista ihmisille, joilla ei ole korkeaa koulutusta. 60 minutesin mukaan hyvin pian vaarassa voi olla jopa 300 000 työpaikkaa, kun robotit kaappaavat kuskien työt.

Legendaarisen Teamsters-ammattiliiton edustaja pitää suurena riskinä robottiyhtiöiden koeajoja julkisilla teillä. Osavaltion alueella testausluvan saatuaan yhtiöt voivat ajattaa rekkojaan missä tahansa milloin tahansa. Teamstersin mukaan ihmisillä pitäisi olla oikeus tietää, milloin robotit liikkuvat teillä, liiton mukaan ”yhtiöt käyttävät tällä hetkellä tietämättömiä ihmisiä koekaniineinaan”.