Canonical aikoo korvata deb-pakatun Chromium-selaimen omalla snap-pakatulla versiollaan. Päätöstä perustellaan deb-pakatun version aiheuttamalla vaivalla, kun tuen piirissä on lukuisia eri Ubuntu-versioita. Snap-paketoitu versio tarvitsee kääntää vain kerran, jonka jälkeen se toimii jokaisessa tuetussa jakeluversiossa.

Vaikka syy saattaa kuulostaa järkevältä, on monien mielestä olemassa lukuisia syitä hyljeksiä snap-pakattuja sovelluksia. Ensinnäkin ne ovat huomattavasti deb-vastineitaan hitaampia käynnistymään.

Lisäksi päivitykset ovat automaattisia Windows 10:n tapaan, eikä niitä voida hallita helposti itse. Yksityisyydestään tarkkoja kiinnostanee myös se, että Canonical seuraa snap-pakettien asennusta, ja jokaisesta asennuksesta lähtee tieto Ubuntun kehittäjille. Myös siinä tapauksessa, että käytössä on jokin muu Linux-jakelupaketti kuin Ubuntu.

Tähän asti Chromiumin asennus apt-paketinhallintatyökalua käyttäen on asentanut odotetusti selaimen deb-pakatun version. Vastaisuudessa apt-työkalun käyttö lataa ja asentaa kuitenkin selaimen snap-version, mikä saattaa hämmentää erityisesti niitä käyttäjiä, jotka eivät snap-pakattuja sovelluksia laitteilleen halua.

Ensimmäisenä muutos koskee Ubuntu 19.10:n käyttäjiä, mutta kun kaikki snap-Chromiumin tällä hetkellä tiedossa olevat bugit saadaan korjattua, pakotetaan myös vanhempien Ubuntu-versioiden käyttäjät snap-pakatun version pariin.

Snap-paketoidun Chromiumin asentaminen ”salaa” on aiheuttanut tiukkasanaista kritiikkiä muun muassa Ubuntuun pohjautuvan Linux Mintin kehityspomolta. Asiasta on keskustelua myös Ubuntun yhteisöfoorumilla.

Canonicalin Alan Pope perustelee snap-paketoidun Chromiumin valintaa ja aikataulua blogikirjoituksessaan.