Puheluiden, tekstiviestien ja kännykkänetin hinnat muuttuvat radikaalisti 15.6. alkaen, kun puhelimen ulkomaan-käytöstä veloitettavat roaming-maksut muuttuvat EU-maissa. Suuressa osassa EU:ta roaming-maksut poistuvat kokonaan, Suomessa maksut eivät poistuvat vain osasta liittymiä.

Suomalaisoperaattoreista DNA ja Elisa ovat saaneet Viestintävirastolta poikkeusluvan kerätä edelleen roaming-maksuja. DNA tosin aikoo kerätä lisämaksuja vain netin käytöstä, Elisa myös puheluista ja tekstiviesteistä.

Viestintävirasto julkistaa poikkeuslupapäätökset virallisesti vasta 14.6., mutta DNA:n ja Elisan 15.6. voimaan tulevista hinnoista voi päätellä, että ne saivat jo Viestintävirastolta luvan kerätä edelleen roaming-maksuja.

Telia joko ei saanut poikkeuslupaa (jota sekin haki) tai sitten se päätti muista syistä olla keräämättä roaming-maksuja. Näin ollen Telian liittymien käyttäjät voivat kesäkuun 15. päivästä lähtien soittaa, tekstata ja käyttää nettiä EU-alueella samoilla hinnoilla kuin kotimaassa, kunhan netin käyttö pysyy ”kohtuullisena”. Kohtuullisen käytön raja on liittymätyypistä riippuen 2–20 gigatavua kuukaudessa. Lopulliset rajat Telia ilmoittaa 14.6.

Myös DNA:n ja Elisan liittymien käyttö EU:ssa halpenee huomattavasti. Lisäksi kaikki operaattorit tarjoavat uusia ”EU-liittymiä”, joiden kuukausihintaan sisältyy runsaasti puheaikaa, viestejä ja nopeaa 4g-mobiilidataa.

Pienemmistä operaattoreista yritysliittymiä tarjoava AinaCom ei hakenut poikkeuslupaa, mutta kulujattaliittymiä tarjoava Moi Mobiili haki.

AinaCom toimii näin ollenn EU-päätöksen mukaisesti: sen liittymiin ei tule lisämaksuja EU-alueen puheluille eikä tekstiviesteille, ja sen datakiintiön sisältävät liittymät toimivat kuten kotimaassakin (mutta kiintiön täytyttyä datan siirtonopeus laskee 56 kbit/s-tasolle). Rajattoman netin sisältävissä liittymissä dataa on käytössä EU-maissa paketista riippuen 2–8 Gt kuukaudessa. Sen yli menevästä liikenteestä Aina laskuttaa 7,70 €/Gt, mikä on korkein sallittu operaattorien välinen ”tukkuhinta”.

Moi Mobiili ei ole vielä saanut vastausta viime hetkellä jättämäänsä poikkeuslupaanomukseensa. Yhtiö kertoi kuitenkin Iltalehdelle, että puheluiden ja tekstiviestien roaming-maksut se poistaa joka tapauksessa. Mobiilidataakin voi käyttäää kotimaan hinnoilla ”kohtuullisen määrän”, mutta lopullinen hinta selviää vasta myöhemmin.

Nykyisten matkapuhelinliittymien roaming-maksut EU-aluella 15.6.2017 alkaen

Taulukossa esitellyt puhelu- ja tekstiviestihinnat ovat kotimaan-hintojen päälle tulevia lisähintoja. Mobiilidatan hinta ei ole kytköksissä kotimaan-hintaan.

Jos käyttäjällä on liittymä, johon ei kuulu datakäyttöä EU-alueella, veloitetaan häntä ensimmäisestä ulkomailla siirretystä kilotavusta alkaen taulukossa esitetyn hinnan verran. Jos liittymään sisältyy EU-datakäyttöä tietty määrä, veloitetaan tämän kiintiön ylittävästä määrästä taulukossa esitetty hinta.