Jos kotona hyrräävä pöytäkone on kertaalleen tullut itse koottua, ei kokonaan uuden tietokoneen ostaminen tai sellaisen itse kokoaminen ole välttämättä järkevää. Tuskinpa eteen edes tulee tilannetta, jossa koneen jokainen komponentti pitäisi kerralla vaihtaa uuteen.

Usein on järkevämpää päivittää vain yksi tai muutama komponentti kerrallaan ja hyödyntää ne vanhat osat, joiden korvaaminen ei ole ajankohtaista.

Tietysti päivittäminen on sitä haastavampaa, mitä vanhempi kone on kyseessä, sillä esimerkiksi uusimman sukupolven suoritin ei välttämättä sovi monta vuotta vanhaan emolevyyn. Osia hankkiessa kannattaakin pitää mielessä käytettyjen komponenttien markkinat.

Osien kestoikäkin voi mietityttää, mutta yleensä tietokoneiden komponentit ovat mainettaan pitkäikäisempiä.

Mahdolliset valmistusviat yleensä tulevat nopeasti esille, ja jos vaikkapa suoritin tai muistikampa on pitkään toiminut ilman murheita, se todennäköisesti jaksaa hyvin tulevatkin vuodet.

Tilaajillemme tarkoitetusta oppaasta saat hyvät vinkit eri komponenttien päivittämiseen sekä esimerkin siitä, miten Mikrobitin labran nurkassa vuosia pyörinyt kone sai uuden elämän. Maaliskuun lehdessä julkaistun artikkelin rikkaamman version voit lukea myös näköislehdestä täällä.