Omien verkkosivujen rakentaminen on helpompaa kuin koskaan, ja kotisivuja suunnittelevan on mahdollista valita sivupohjia useammalta alustalta.

Mikrobitti tutustui vastikään siihen, mikä www-sivujen rakennustyökaluista on paras ja tarjoaa rahalle eniten vastinetta. Vertailussa ovat mukana Kotisivukone.fi, Oidom, Webnode, Wix, Woo ja Zoner.

Helppokäyttöisyys on päivän sana, sillä näiden alustojen avulla kuka tahansa voi puuhata kenelle tai mille tahansa kotisivut ilman www-tekniikoiden tuntemusta.

Tässä muutama vinkki sinulle, joka haaveilet omista verkkosivuista tai olet rakentamassa niitä parhaimmillaan.

Vinkkejä aloittelevalle sivuston rakentajalle

1. Sisältö on ykkönen

Kukaan ei tule sivustolle, jolla on vain yleistä liirumlaarumia. Mieti, mitä haluat muille kertoa, ja miten voisit ilmaista sen kiinnostavalla tavalla. Ihmiset päätyvät sivustolle yleisimmin hakukoneen perusteella. Siksi käyttäjien houkuttelussa tärkeintä on tarjota jotain sellaista, mitä muu netti ei ole jo täynnä, oli se sitten curlingin nappulaliigan tulostaulukko tai videoita koirastasi, joka soittaa Black Sabbathin Paranoidia eri instrumenteilla.

2. Yksinkertaisuus on hyvästä

Monesti sivuston rakentajalla on jo valmiina paljon mate­riaalia. Se on yksinomaan hyvä asia, mutta paljous täytyy osata esittää tavalla, joka ei pelota potentiaalisia kävijöitä pois. Jaa sivustosi riittävän moneen ala­sivuun niin, että erilaiset sisällöt ovat jaoteltuina omille sivuilleen, joiden välillä liikkuminen on helppoa esimerkiksi yläreunan navigointipalkin avulla.

3. Älä juutu visuaalisuuteen

On selvää, että hyvännäköiset www-sivut ovat kiinnostavammat kuin tylsät tai rumat. Älä kuitenkaan unohda näiden vinkkien ykköskohtaa. On paljon tärkeämpää, että sisältösi on selkeästi esillä ja luettavaa, kuin että taustakuva on aseteltu pikselintarkasti kultaisen leikkauksen mukaan. Vältä monen sivun mittaisia tekstipötköjä, mutta toisaalta myös erilaisia animaatiotehosteita, kirjavan kuvan päälle sijoitettua tekstiä ja muita käyttöä hankaloittavia visuaalisia kikkoja. Ylenpalttinen värien käyttö voi olla toimiva tehokeino, mutta usein se vain särkee silmiä. Visuaalisuudessa vähemmän on useimmiten enemmän, ainakin ellei kyse ole valokuva- tai videogalleriasta.

4. Ota omat kuvasi

Testin palvelut tarjoavat mainiot mahdollisuudet luoda todella hyvännäköisiä www-sivuja käyttämällä valmiita kuvia, jotka on parhaimmillaan upotettu suoraan sivupohjiin ja vain tekstit niiden ympäriltä pitää muuttaa. Käytä kuitenkin itse ottamiasi valokuvia aina kun mahdollista, sillä kävijät aistivat suoraan muotista tulleen valmissivun persoonattomuuden ja saattavat epäillä, ettei sivulla ole mitään omaperäistä ja näkemisen arvoista. Älä myöskään varasta kuvia muilta: se, että kuva on esillä internetissä, ei tarkoita vapaata käyttöoikeutta siihen.

5. Pidä saitti ajan tasalla

Juuri mikään ei karkota kävijöitä pois yhtä tehokkaasti kuin www-sivusto, joka on rakennettu kerran valmiiksi ja jätetty pölyttymään vuosikausiksi ilman mitään uutta sisältöä. Päivitä siis sivustoasi säännöllisesti. Se on helppoa tehdä uutissivu- tai blogitoiminnon avulla. Kun uutta sisältöä ilmaantuu säännöllisesti, kävijöillä on syy palata kertakäynnin lisäksi toistekin.

Lue www-sivujen rakennustyökalujen vertailu kokonaisuudessaan täältä.