Käteisen rooli on vähentynyt huomattavasti viime vuosina kuluttajien siirtyessä muihin maksutapoihin. Euroopan keskuspankki on päässyt lähemmäksi digitaalisen euron julkaisua ja toivoo sen olevan valmis muuttuvaa maailmaa varten mahdollisimman pian, Associated Press kertoo.

Euroopan keskuspankki julkaisi yksityiskohtaisen raportin, jossa se kertoi syistä valuutan digiloikan tarpeeseen.

Ideasta aiotaan pitää julkisia keskusteluja, joihin osallistuu kansalaisia, yliopiston edustajia ja pankkiireja. Mitään päätöstä julkaisusta ei ole vielä tehty, ja pankin mukaan digitaalinen euro ei tulisi korvaamaan käteistä.

Digitaalinen euro eroaa muista maksutavoista, sillä se käyttäisi virallista keskuspankin rahaa. Tämän takia sen pitäisi olla luotettavaa ja riskitöntä sekä todennäköisesti halvempaa käyttää. Keskuspankin maksutapaa voisi myös käyttää ilman internetyhteyttä esimerkiksi kahden henkilön välisiin rahasiirtoihin.

Käteistä on käytetty entistä vähemmän viime aikoina. Pankeista voi olla hankalaa nostaa isompia summia rahaa, ja monet liikkeet eivät enää hyväksy käteistä.

Erityisesti koronaviruksen takia monissa paikoissa on siirrytty suosimaan muita maksutapoja. Käteisellä on kuitenkin paikkansa yhteiskunnassa, minkä takia keskuspankki varmistaakin sen pysyvän ainakin toistaiseksi käytössä.