Monet yllättyivät Microsoftin julkistettua Surface-tilaisuudessa Android-älypuhelimen. Sen jälkeen alkoi fanien poru siitä, miksi kyseessä ei ollutkaan Windows-puhelin.

Microsoftin laitepomo Panos Panay ei nähnyt Windows-puhelimien jatkolle edellytyksiä. Kysyttäessä Windows-puhelimien paluusta Panay vastasi kieltävästi. Eikä ainoastaan kerran, vaan peräti kahdesti, WindowsLatest kirjoittaa.

Panayn mielestä alustan, jolle on tarjolla sekä kehittäjiä, sovelluksia että käyttäjiä, ylenkatsominen olisi hölmöä. Tällä hän viittaa Androidiin. Mobiili-Windowsin suurin kompastuskivi oli sovellusten ja kiinnostuneiden kehittäjien puute.

Panayn kanssa samoilla linjoilla on myös toimitusjohtaja Satya Nadella, jonka mukaan käyttöjärjestelmä ei ole enää yhtiötä määrittävä tekijä, ja Microsoft haluaakin keskittyä enemmän sovelluksiin ja käyttökokemuksiin alustasta riippumatta.

Microsoftin viimeinen Windows-puhelinjulkaisu oli Lumia 650 vuonna 2016. Lumia-sarjan lippulaivamallit 950 sekä 950XL julkaistiin vuonna 2015.

Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän taru tulee puolestaan tiensä päähän joulukuussa.