Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin Tukholmassa vuonna 1986. Murhatutkinta kesti yli 34 vuotta ja päättyi kesällä 2020. Jutun syyttäjä uskoo syyllisen olevan ”Skandia-mies” Stig Engström, mutta monien mielestä tapaus ei ole vieläkään lopullisesti ratkaistu.

Tutkinnan lakkauttaminen mahdollistaa sen, että tavalliset kansalaiset pääsevät vihdoin käsiksi tutkinta-aineistoon. Joukko yksityishenkilöitä päätti ryhtyä keräämään ja skannaamaan aineistoa avoimeen ”Palmen murha-arkistoon” osoitteeseen palmemordsarkivet.se. Käytännössä arkisto on valtava Google Sheets -taulukko.

Aineiston kerääminen Google Drive -palveluun on työlästä. Viranomaisten mukaan materiaalia on noin 500 000 sivun verran, ja tämän kaiken pyytäminen luovutettavaksi maksaisi vajaat miljoona kruunua eli lähes 100 000 euroa. Tällä hetkellä Googlen pilveen on ehditty tallentaa vasta muutama prosentti tutkinta-aineistosta, noin 9 000 sivua.

Kaikille avoin arkisto mahdollistaa sen, ettei asiasta kiinnostuneiden kansalaisten tarvitse maksaa samojen aineistojen luovuttamisesta useaan kertaan. Projektia rahoitetaan lahjoituksilla, kirjoittaa Computer Sweden.

”Henkilökohtaisesti uskon, että dokumenteista voi löytyä mielenkiintoisia asioita. Ne saattavat sysätä selvitystä eteenpäin ja antaa painetta tutkinnan avaamiselle uudestaan”, arkistoa perustamassa ollut it-ammattilainen Mattias Kressmark toteaa.

Kressmark ei usko syyttäjän teoriaan siitä, että syyllinen olisi Skandia-mies.

”En usko, että se oli hän. Uusia asioita saattaa hyvinkin vielä tulla esiin. Luulen, että todellinen ratkaisu löytyy tutkinta-aineistosta.”