Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin torstaina julkistaman Surveillance Giants -raportin mukaan Googlen ja Facebookin valvontaan perustuva liiketoimintamalli loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen.

Raportin mukaan Google ja Facebook hallitsevat internetin merkittävimpiä sivustoja kaikkialla maailmassa, Kiinaa lukuun ottamatta. Yritysten omistamat alustat – kuten Instagram, Googlen hakukone, YouTube ja WhatsApp – määrittävät, miten ihmiset etsivät ja jakavat tietoa, kommunikoivat sekä osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun.

“Google ja Facebook dominoivat modernia elämää. Niiden valta digitaalisessa maailmassa perustuu miljardien ihmisten henkilökohtaisten tietojen keräämiseen ja kaupallistamiseen”, Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo kommentoi järjestön julkaisemassa tiedotteessa.

Googlen ja Facebookin omistamat alustat perustavat toimintansa algoritmeille, jotka käsittelevät valtavia määriä ihmisiltä kerättyä dataa.

Algoritmit muodostavat datasta yksityiskohtaisia profiileja, joiden avulla voidaan ennustaa ihmisten käyttäytymistä.

Mainostajat maksavat Googlelle ja Facebookille mikrotargetoinnista eli mainosten tarkasta kohdentamisesta.

Algoritmien päättämä, tarkasti räätälöity sisältö altistaa Amnestyn raportin mukaan yksilön syrjinnälle ja synnyttää sosiaalisia kuplia, joista voi kehittyä haitallisia ääri-ilmiöitä.

“Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat. Google ja Facebook ovat hiljalleen syöneet palasia yksityisyydestämme ja nyt olemme ansassa”, Naidoo toteaa.

Ihmisiltä kerättävät henkilötiedot altistuvat raportin mukaan myös väärinkäytöksille. Cambridge Analytica -skandaali osoitti, miten henkilötietoja voidaan käyttää mielipidevaikuttamiseen.

Amnesty Internationalin pääsihteerin Kumi Naidoon mukaan suurten teknologiayritysten tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan.

Palveluiden käyttämisen ehtona ei Naidoon mukaan voi olla se, että käyttäjä antaa oikeuden kerätä, levittää ja prosessoida henkilötietojaan kaupallisia tarkoituksia varten.

“Facebook ja Google eivät voi sanella sitä, miten elämme digitaalisessa ympäristössä. Internetin teknologia ei uhkaa ihmisoikeuksia, mutta samaa ei voi sanoa Facebookin ja Googlen liiketoiminnasta. On aika uudistaa tämä elintärkeä julkinen tila turvalliseksi kaikille”, vaatii Naidoo.

Google ja Facebook ovat kiistäneet Amnestyn raportin johtopäätökset. The Vergelle antamassaan lausunnossa Googlen tiedottaja kertoo yhtiön tekevän töitä sen eteen, että ihmisillä olisi jatkossa nykyistä parempi mahdollisuus hallita omia henkilötietojaan.

”Tiedostamme, että ihmiset luottavat meihin luovuttaessaan henkilötietonsa meille, ja meidän vastuumme on suojella näitä tietoja.

”Viimeisen 18 kuukauden aikana olemme tehneet merkittäviä muutoksia ja rakentaneet työkaluja antaaksemme ihmisille enemmän hallintaa koskien omia tietojaan”, yhtiön tiedottaja kertoo.

Facebookin tiedottaja ilmaisi yrityksen olevan Amnesty esittämästä arviosta eri mieltä.

”Meidän liiketoimintamallimme ansiosta Amnesty Internationalin kaltaiset ryhmät, jotka julkaisevat mainoksia Facebookissa, tavoittavat kannattajia, keräävät varoja ja edistävät omaa missiotaan”, Facebookin tiedottaja kommentoi.