Perinteiset somepalvelut Facebookista Twitteriin ovat kipuilleet vuosikausia valeuutisten ja tahallisen väärän tiedon levittämisen kanssa. Niitä vastaan on yritetty käydä niin inhimillisten sisällöntarkistajien kuin algoritmienkin avulla. Vaikka huttusisältöä ei välttämättä kyettäisi torjumaan, se voidaan sentään poistaa, kunhan asiaan huomataan tarttua.

Viime aikoina paljon uusia käyttäjiä saanut Clubhouse on erilainen somepalvelu. Viestintä tapahtuu reaaliajassa ja suullisesti, ei kirjoittamalla ja linkkejä tai toisen päivityksiä jakamalla. Näin siitä ei jää jälkiä, mitä ominaisuutta vapaudenkaihoiset kiinalaiset ehtivät hetken käyttääkin, kunnes tikkari vietiin suusta.

The Hill kirjoittaa, että Clubhousen hyvillä ominaisuuksilla on ikävä kyllä myös kääntöpuolensa, joka liittyy väärien tietojen levittämiseen. Erityistä huolta kannetaan nyt siitä, että koronarokotuksiin kielteisesti suhtautuvat ottavat palvelun omakseen, kun heidän sanomansa ei enää oikein lennä muissa somepalveluissa.

Clubhousen ideana on, että keskustelut käydään eräänlaisissa virtuaalihuoneissa, jotka rakentuvat jonkin tietyn aiheen ympärille. Huoneen isäntä voi hyväksyä keskustelijoita mukaan ja myös nakata heitä pihalle.

Se ettei sanotusta jää jälkiä, on pötypuhujien kannalta mukava asia: sanottua ei saa sanomattomaksi eikä siitä voi oikein käyttökieltoakaan lyödä, kun ei ole näyttöä. Paitsi että jää sittenkin, vaikka toisin luullaan.

Clubhouse tekee keskusteluista tilapäisiksi vannomiaan tallenteista, joihin voidaan turvautua reaaliaikaisesti, kun joku keskustelijoista raportoi toisen käytöksestä. Jälkikäteisistä valituksista ei ole hyötyä, sillä virtuaalihuoneen sulkemisen jälkeen tallenne ei ole enää saatavilla. Näin ainakin Clubhouse sanoo.

Palvelun säännöissä kielletään väärän tiedon levittäminen samoin kuin kiusaaminen, syylliset luvataan sulkea ulkopuolelle. Valvonta on kuitenkin muiden käyttäjien varassa. Hyvä asia on kuitenkin se, että väärä tieto ei leviä huoneista pitkin maailmaa samalla tavalla kuin tarinat mikrosiruja sisältävistä koronarokotteista tai varastetuista vaaleista Twitterissä, Facebookissa ja YouTubessa.