Onecoinin taakse värvättiin väkeä puheilla mullistavasta kryptovaluutasta. Moni päänsä kylmänä pitänyt alkoi pian puhua pyramidihuijauksesta.

BBC kirjoittaa, että Onecoin-projektia USA:ssa palvellut palvellut juristi on nyt oikeudessa todettu syylliseksi rahanpesuun ja pankkipetokseen. Hänen katsotaan siirtäneen Yhdysvalloista noin 400 miljoonan dollarin omaisuuden ulkomaille ja pyrkineen samalla parhaansa mukaan piilottamaan varojen alkuperän.

Juristi on puolustautunut sanomalla, että hän vain noudatti bulgarialaisen ”kryptokuningattaren” ohjeita. Tämä Onecoinin kasvoina esiintynyt nainen on ollut kateissa jo pari vuotta. Juristi myös vakuuttaa, ettei hän tiennyt onecoinien olleen arvottomia.

Arvottomilla kryptovaluutoillakin voi ansaita ilmeisen hyvin. Syyttäjän arvion mukaan juristi oli ehtinyt kerätä omiin taskuihinsa noin 50 miljoonaa dollaria. Onecoin-kuvion kautta on arvioiden mukaan kahmittu kokoon peräti 4 miljardia dollaria eri puolilta maailmaa. Huijattuja löytyy Suomestakin runsaasti.

Onecoin-porukasta tuomiotaan odottelee seuraavaksi ”kryptokuningattaren” oma veli, joka on jo tunnustanut syyllistyneensä rikoksiin.

Rakennelman takana oleva bulgarialaislähtöinen yritys jatkaa yhä toimintaansa ja väittää edelleen onecoinin täyttävän kryptovaluutan tuntomerkit.

”Onecoin käytti bitcoinin menestystarinaa viekoitellakseen uhreja mukaan. Heidät saatiin uskomaan, että hekin voisivat rikastua sijoituksillaan. Tämä oli tietysti silkkaa pötyä, koska onecoinin hinta oli tempaistu hatusta eikä pohjautunut kysyntään ja tarjontaan”, New Yorkin osavaltionsyyttäjä sanoo.