Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus tuo Pohjoismaiden-pääkonttorinsa Helsinkiin. Loppukeväästä yhtiö vähensi henkilöstöään rutkasti monissa suurissa Euroopan maissa, Iso-Britannian lisäksi esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa.

Pohjoismaihin OnePlus aikoo panostaa, ja Suomi on siinä avainasemassa. Vuonna 2014 ensimmäisen puhelimensa julkaissut yhtiö on kasvattanut suosiotaan nopeasti, etenkin Euroopassa ja Intiassa.

OnePlus on Länsi-Euroopassa kolmanneksi myydyin puhelinvalmistaja yli 400 dollarin hintaluokan älypuhelimissa, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint.

Suomessa OnePlussan Nord 5g -mallista on tullut ensimmäinen todella suosittu 5g-verkossa toimiva älypuhelin. Malli keikkui elokuussa sekä Telian että Elisan myyntilistojen kärjessä.

OnePlus julkaisikin toistaiseksi viimeiset 4g-puhelimensa viime syksynä. Tämän vuoden aikana yhtiö on tuonut markkinoille vain laitteita, jotka ovat yhteensopivia 5g-verkon kanssa.

”Pohjoismaiden alueella on paljon kysyntää mobiililaitteille ja uudelle 5g-teknologialle, mikä tekee siitä kannaltamme tuottoisan markkinan”, sanoo OnePlussan Euroopan-aluejohtaja Bingo Liu.

”Aiomme kasvattaa läsnäoloamme tällä markkinalla rakentamalla Helsinkiin vahvan alueellisen keskuksen ja tiimin”, hän sanoo.

Vielä 1990-luvun alussa ulkomaalaisten yritysten pääkonttoreiden houkutteleminen Suomeen oli ministeriötason prioriteetti, kertoo Aalto-yliopiston tutkijatohtori Iiris Saittakari. Hän tutki väitöskirjassaan aluepääkonttorien sijaintia ja sijainnin muutosta.

”Suomessa oli tuolloin hyvä Venäjän-kaupan osaaminen. Länsimaalaiset yritykset näkivät Suomen porttina itään.”

Nyt asetelma on kuitenkin muuttunut ja vanha vetovoima vähentynyt. Kun Baltian maat ja Puola liittyivät Euroopan unioniin, pääkonttorivastuut alkoivat siirtyä Suomesta niihin.

Suomi ei enää ole länsimaalaisten yritysten ainoa portti itään, mutta voisiko se tulevaisuudessa olla aasialaisten yritysten portti Eurooppaan?

”Se voisi olla mahdollista, vaikka Suomessa on yllättävän vähän aasialaisia yrityksiä. Lentoreitit määräävät osaltaan kehityksen suuntaa, ja Finnair on tehnyt hyvää työtä rakentaessaan Helsingistä liikenteen solmukohtaa”, Saittakari toteaa.

Pääkonttoreista kilpaileminen kannattaa

Kun Nordean pääkonttori siirtyi Tukholmasta Helsinkiin, asiasta uutisoitiin riemukkaaseen sävyyn: Ruotsi hävisi ja Suomi voitti! Pääkonttoreilla on symbolista arvoa, ja niiden siirtäminen maasta toiseen herättää mediahuomiota. Mutta mitä konkreettista hyötyä pääkonttorista on sen kotipaikalle?

”Pääkonttorit työllistävät paljon korkeasti koulutettuja ihmisiä ja lisäävät sitä kautta kohdemaan vetovoimaisuutta. Hieman omistussuhteista riippuen pääkonttorit voivat tuoda mukanaan verohyötyjä kohdemaalle”, Saittakari sanoo.

Tämän lisäksi pääkonttorit houkuttavat investointeja. Jos yhtiöllä on esimerkiksi kaksi tasavahvaa vaihtoehtoa, se kallistuu usein tekemään investoinnin lähelle pääkonttoria, koska sitä on helpompi valvoa.

Pääkonttoreista kilpaileminen selvästi kannattaa, mutta miten niitä voi houkutella Suomeen?

”Tärkeää on ainakin, että kohdemaassa on osaavia johtajia, jotka voivat ottaa pääkonttorivastuita itselleen”, Saittakari arvioi. ”Koska pääkonttoritoiminnot voivat olla myös usein alueellisesti hajautettuja, ei ole yksiselitteistä, mikä vetäisi pääkonttoreita tänne.”

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan tutkimusryhmä aikoo kuitenkin etsiä tähän vastauksia. Se kartoittaa parhaillaan sitä, miksi pääkonttorit sijoittuvat tiettyihin maihin. Tutkimusryhmä tekee syksyn aikana aiheesta kyselyn kaikille Suomessa toimiville ulkomaalaisille yrityksille.

Tutkimuksen tuloksia joudutaan kuitenkin odottamaan vielä ensi vuoteen. OnePlussan Euroopan-aluejohtaja Liu voi kuitenkin kertoa oman yhtiönsä osalta vastauksen jo nyt.

”Suomi on kiinnostava investointikohde, koska maalla on pitkä historia mobiiliteollisuuden pioneerina. Suomen markkinat ovat avoimet kansainvälisille investoinneille ja markkinoille pääsy on mutkatonta”, Liu sanoo.

”Pohjoismaissa on tämän lisäksi kannaltamme kiinnostava start-up-yritysten ja nuorten tekniikan harrastajien keskittymä.”