Esimerkiksi suomalainen Dota 2 -pelaaja Jesse ”JerAx” Vainikka siirtyi eläkkeelle jo 27-vuotiaana. Toisaalta päätöksen taustalla eivät todennäköisesti olleet iän tuomat haasteet, vaan Vainikka oli voittanut tätä ennen kahteen otteeseen edustamansa pelin maailmanmestaruuden ja tienannut miljoonia euroja.

Mikrobitin Mestari & Testari -podcastissa vieraillut Assemblyn e-urheilutuotannoista vastaava Juha Lahti suhtautuu kriittisesti ajatukseen siitä, että pelisuorituskyky laskisi radikaalisti tietyn ikävuoden jälkeen. Samoilla linjoilla on myös e-urheilukenttien veteraaniselostaja Teemu ”Wabbit” Hiilinen.

Sekä Hiilinen että Lahti kuitenkin painottavat, että kyseessä on henkilökohtainen mielipide, ei tieteellisesti todistettu fakta.

Hiilisen rinnalla podcastia juontava stand up -koomikko Tomi Walamies on ihmeissään, hänelle kun on kerrottu, että e-urheilijan peliura on ohi jo 24-vuotiaana. Aihe kun nousi esiin podcastin edellisessä jaksossa.

”Refleksit ei kyllä tipu niin nopeasti”, Lahti toteaa.

Esimerkkinä Lahti käyttää itseään, hän kun on edelleen onnistunut voittamaan suomalaisia e-urheilijoita refleksitesteissä.

”Ja mä oon tosi vanha.”

Hiilinen puolestaan korostaa, että perinteisiä urheilulajeja on tutkittu jo vuosikymmenten ajan. Jokainen liike ja varuste on hiottu huippuunsa. Tällaista optimointia ei ole vielä kilpapelaamisen saralla täysin tapahtunut. Toisin sanoen tarkkaa ”eläkeikää” ei ole toistaiseksi tiedossa.

Mutta missä ovat veteraanipelaajat?

Ensimmäistä kertaa perheellisillä pelaajilla on mahdollisuus ottaa pelaaminen vakavasti, Hiilinen toteaa. Vaikka pelejä on jo aikaisemmin pelattu kilpailullisesti, on kyse ollut lähinnä sivutoimisesta ammatista tai harrastuksesta. Ajat ovat onneksi muuttuneet.

”Pystyt elättämään itsesi ja perheesi pelkästään pelaamalla. Nyt meille voi tulla niitä vanhempia pelaajia, koska heidän mahdollisuutensa tehdä sitä on turvattu”, Hiilinen kuittaa.

**

Mikrobitin Mestari & Testari -podcastissa peli- ja e-urheilumaailman ilmiöitä tarkastellaan yhdessä e-urheilukenttien mestaripelaaja Teemu ”wabbit” Hiilisen sekä stand up -koomikko Tomi Walamiehen asiantuntevassa opastuksessa.

Mestari & Testari on kuunneltavissa upotteesta jutun alapuolelta. Lisäksi sen pariin voi virittäytyä Spotifyssa, Apple Podcastissa, SoundCloudissa, YouTubessa sekä muissa podcast-palveluissa. Podcast saa uuden jakson joka toinen viikko.