Texasin yliopiston tutkijat ovat tiedottaneet kehittämästään akkuläpimurrosta. Keksintö yhdistelee onnistuneesti olemassa olevien akkutekniikoiden parhaita puolia, Techxplore kertoo.

Valtaosa käytössä olevista akkutekniikoista perustuu joko kiinteiden tai nestemäisten elektrodien käyttöön. Uutuusakku on keksijöidensä mukaan maailman ensimmäinen huonelämpötilassa toimiva nestemäistä metallia elektrodina hyödyntävä akku.

Kiinteillä elektrodeilla varustetut akut menettävät ajan myötä varauskykyään, tämä on tuttu ilmiö varmasti jokaiselle älypuhelimen omistajalle. Nestemäisten elektrodien ongelmana puolestaan on ollut ennen kaikkea niiden vaatima lämpötila, joka on tähän asti ollut useita satoja asteita.

Texasilainen uutuusmetalli pysyy puolestaan nestemäisessä muodossa, vaikka lämpötila yltäisi vain 20 celsius-asteeseen. Toimintaelokuvien ystäville arkiolosuhteissa nestemäisenä virtaava metalli on tuttua Terminator-elokuvista.

Vaikka monet akun valmistamisessa käytetyt materiaalit ovat jopa halvempia kuin nykyisin käytössä olevissa energianlähteissä, on katodin valmistuksessa käytetty gallium hienoinen ongelma. Tutkijat toivovat kuitenkin löytävänsä galliumin korvaavan, edullisemman materiaalin. Samalla pyritään kehittämään vielä kylmemmässäkin ympäristössä toimivia nesteakkuja.

Vaikka kyseessä on vasta kehitteillä oleva tekniikka, uskovat keksijät siihen voimakkaasti. Lopullinen nestemetalliakku latautuu tutkijoiden mukaan nykyisiä ratkaisuja nopeammin, ei menetä varaustaan ja skaalautuu rakenteensa ansiosta helposti vaikkapa älykelloista aina voimalaitoksissa tarvittaviin akkuratkaisuihin asti.