Poliisilaitokset ympäri Iso-Britanniaa ylläpitävät tietokantoja ”ei-rikollisista vihatapauksista”, kuten some-palveluihin kirjoitetusta huonosta huumorista, kertoi brittilehti The Times viime viikolla.

Tällaisiin arkistoihin on päätynyt viimeisen viiden vuoden aikana lähes 120 000 tapausta Englannissa ja Walesissa sekä reilu 3 000 tapausta Skotlannissa. Koska määritelmän mukaan ”ei-rikolliset vihatapaukset” eivät ole rikoksia, niitä koskevat rekisterit eivät kuitenkaan ole keskitettyjä vaan paikallisten poliisilaitosten ylläpitämiä.

Esimerkiksi Skotlannissa poliisi luokittelee ”vihatapauksiksi” kommentit ja teot, joiden poliisi tulkitsee johtuvan vihamielisyydestä jonkun ihmisen uskontoa, seksuaali-identiteettiä tai etnistä taustaa kohtaan. Skotlannin poliisin virallisten ohjeiden mukaan näin toimitaan ”riippumatta siitä, onko vihasta näyttöä vai ei”.

Kriitikoiden mukaan tällainen käytäntö rajoittaa sanan- ja ilmaisunvapautta. The Timesin uutinen mainitsee, että poliisimerkinnöillä voi olla vaikutuksia esimerkiksi työpaikan saamiseen, vaikka kyse ei olekaan lain mukaan rangaistavista puheista tai teoista.

Brittiläiset oikeusistuimet eivät ole kuitenkaan hyväksyneet poliisilaitosten toimintaa. Esimerkiksi helmikuun puolivälissä eräässä transfoobiseksi tulkitun twiitin tapauksessa Britannian korkein oikeus moitti Humbersiden poliisilaitoksen toimintaa jyrkästi. Oikeuden tuomari muun muassa kuvaili poliisin toimintaa ”orwellilaiseksi” ja vertasi sitä natsien salaiseen poliisiin Gestapoon.