Vielä pari vuotta sitten suomalaisella kilpapelaamisella meni lujaa.

Tuolloin kotimainen e-urheilun huippuorganisaatio Ence niitti mainetta ja mammonaa kansainvälisillä pelikentillä. Seuran lippulaiva oli organisaation nimeä kantava Counter-Strike: Global Offensive -joukkue, jonka merkittävin saavutus oli Katowice Major 2019 -turnauksesta kuitattua kakkossijaa.

Puhuttiin ”Katowicen ihmeestä”, koskaan aikaisemmin sinivalkoinen tiimi ei ollut saavuttanut tällaista menestystä CS:GO-pelin jättimäisessä Major-turnauksessa

Encen tunnettavuus lisääntyi sekä kotimaassa että ulkomailla. CS:GO-tiimi nousi varsinaiseksi kulttuuri-ilmiöksi omine fanibiiseineen ja oheistuotteineen. Se keräsi kannattajia myös e-urheiluintoilijoiden ulkopuolelta.

”Pihtiputaan mummotkin puhui silloin esportsista”, pitkän linjan e-urheiluselostaja Teemu ”wabbit Hiilinen toteaa

(tuorein jakso tarjolla tämän jutun lopussa).

LUE MYÖS:

Suomalaiselta e-urheilulta odotettiin paljon, mutta vuodet ovat vierineet ilman uusia merkittäviä läpimurtoja. Korona on vaikeuttanut offline-turnausten järjestämistä ja osa tapahtumista on peruttu kokonaan. Kotimaisista organisaatioista SJ ja hReds ovat hajottaneet vastikään omat CS:GO-joukkueensa ja Havun tiimissä on parin pelaajan vajaus.

SJ:n toimitusjohtaja Jari Karlsson totesi Twitterissä vuodenvaihteessa, että ”laji ei voi hyvin Suomessa”. Keskusteluun yhtyi M&T-podcastissä aikaisemmin vieraillut e-urheilukonkari Juha Lahti, joka totesi Encen alamäen vieneen hypen mennessään.

”Onko suomalaisella e-urheilulla tänä vuonna tulevaisuutta?”, Hiilinen kysyy Mestari & Testarin studioon vieraaksi saapuneelta e-urheiluselostaja Laura ”lapa” Kyntäjältä.

”No jos puhutaan tänä vuonna, niin no, eihän se hirveän valoisalta näytä”, Kyntäjä toteaa.

Muun muassa Kanaliigasta tunnettu osaaja kuitenkin painottaa, ettei vastoinkäymisten takia ole syytä heittää kirvestä kaivoon. Kyntäjä korostaa erityisesti ruohonjuuritason toiminnan merkitystä.

Oman haasteensa tähän tuo Kansallinen audiovisuaalinen instituutin (KAVI) vuonna 2021 selventämä linjaus, jonka mukaan ikärajajoustoa ei voida hyödyntää ryhmätoiminnassa. Toisin sanoen esimerkiksi 13-vuotiaat eivät saa pelata K16-pelejä edes vanhempien suostumuksella.

Viraston linjaus on tulkittavissa siten, että nuoren vanhemman on oltava mukana harjoitustoiminnassa, turnauksessa ja jopa sellaisessa tapahtumassa, jossa esitetään kiellettyjä pelejä.

Tämän takia CS:GO:n ruohonjuuritason nuorisotoiminta on hankaluuksissa.

Tuoreimmassa jaksossa vieraana nähdään myös e-urheilukenttien selostaja Cristofer ”Donod” Choucoutou, joka kertoo lisää suomalaisen kilpapelaamisen menneistä, nykyisistä ja tulevista kipupisteistä. Podcastin juontajina häärivät Teemu ”wabbit” Hiilinen sekä stand up -koomikko Tomi Walamies.

Voit kuunnella Mestari & Testari -podcastin kokonaisuudessaan tämän jutun alapuolelta. Sen pariin voi virittäytyä myös

, , , sekä muissa podcast-palveluissa. Podcast saa uuden jakson joka toinen viikko.