Suoratoistopalvelut ovat jo vuosia dominoineet musiikkimarkkinoita, vaikkakin vinyylilevyt ja jopa c-kasetit ovat tehneet paluun markkinoille. BBC:n mukaan pelkästään Iso-Britanniassa myytiin vuonna 2018 4,1 miljoonaa vinyylilevyä. Vinyylilevyjen kierrättäminen on hankalaa ja niiden suosio herättää kysymyksiä fyysisten äänitteiden ympäristövaikutuksesta.

Nykyisten vinyylilevyjen päämateriaali on pvc-muovi. Yksi kilogramma pvc-muovia vastaa 3,4 kilogramman hiilidioksidipäästöjä. Tyypillisesti levyissä on 135 grammaa pvc-muovia, minkä hiilijalanjälki on 0,5 kilogrammaa hiilidioksidia. 4,1 miljoonan vinyylilevyn tuotanto aiheuttaa 1,9 tuhannen tonnin hiilidioksidipäästöt, mikä vastaa vuodessa lähes 400 ihmisen hiilijalanjälkeä.

CD-levyjen suosio on jyrkässä laskussa, mutta niiden tuotannosta syntyvä ympäristöhaitta on vinyylejä pienempi. Tämä johtuu cd-levyjen valmistuksessa käytetyistä materiaaleista, polykarbonaatista ja alumiinista, sekä levyn pienemmästä koosta. Cd-levyt kuitenkin vaurioituvat helposti valon, lämmön ja naarmuuntumisen seurauksena, minkä takia niitä päätyy runsain määrin kaatopaikoille.

Äkkiseltään suoratoistopalvelut kuulostavat ympäristöystävällisimmältä ratkaisulta, sillä niiden ansiosta musiikkia ei tarvitse tallentaa ympäristöä kuormittavasta materiaalista valmistetulle levylle. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, sillä suoratoistopalvelut käyttävät musiikin säilömiseen jäähdytettyjä servereitä, jotka kuormittavat ympäristöä jopa perinteisiä formaatteja enemmän.

Fyysisen levyn ostaja ei kuluta levykaupassa käynnin jälkeen muuta kuin äänentoistolaitteidensa kuluttaman sähköenergian. Suoratoistopalveluissa sähkön lisäksi datan siirto kuluttaa energiaa jokaisella kuuntelukerralla erikseen. BBC:n arvion mukaan suoratoisto hifi-laitteilla kuluttaa 107 kilowattituntia vuodessa siinä missä cd-soitin kuluttaa 34,7 kilowattituntia.

Suosikkimusiikin ostaminen fyysisenä kopiona siis kannattaa, mikäli haluaa toimia ekologisesti. BBC:n mukaan kriittinen raja on 27 kuuntelukertaa. Mikäli albumin striimaa useammin, kuormittaa sen kuunteleminen ympäristöä fyysistä kopiota enemmän.