Älykellot ovat olleet jo 10 vuoden ajan kovaa hypeä nostattaneita leluja, jotka ovat pikku hiljaa nousseet valtavirtaan. Kukkulan kuninkaana on patsastellut Apple.

Varsinkin tuoreimmat Apple Watch -älykellot ovat laitteita, joista muut voivat ottaa mallia. Series 6 -malli (

) tuo arkeen aitoa lisäarvoa ja toimii niin kuin olettaisikin. Se ei takkuile ja pystyy korvaamaan puhelimen roolia arjessa käyttäjän niin halutessa varsinkin cellular- eli datayhteydellä varustettuna mallina.

Mikrobitti testasi uuden Samsung Galaxy Watch4 Classic -älykellon, joka on kenties markkinoiden paras ei-Apple-vaihtoehto.

.

Samsungin kelloissa pitkään ollut Tizen-käyttöjärjestelmä on saanut jäädä historiaan. Sen tilalle on saapunut Googlen tuunattu Wear OS Powered by Samsung -käyttöjärjestelmä.

Aikaisempiin Samsung Watch -laitteisiin tottuneena neljännen polven älykello tuntuu käyttöjärjestelmän vaihtumisesta huolimatta tutulta. Tizen-kelloista opittu logiikka toimii uudessa ekosysteemissä, eikä Google Wear OS:n sekavuudesta ole tietoakaan.

Ekg- ja verenpainemittauksen rinnalla Watch4 on saanut jos jonkinmoista anturia ja terveystyökalua. Ammattimaisen urheilijan tarpeisiin kello ei kenties aivan riitä, mutta harrastelijan näkökulmasta kellolla saa piinallisen hyvän kuvan kunnostaan. Se toimii siis myös eräänlaisena urheilukellona.

Samsung on ratkaissut sovellusten integrointiongelman painottamalla toimintaa oman Samsung-ekosysteeminsä kanssa. Applen pelikirjasta kopioitu ratkaisu tarkoittaa myös, että kello ei kaikissa tilanteissa toimi optimaalisesti kolmannen osapuolen laitteilla. Ja kyllä, iOS-luurit on pudotettu kokonaan pois tuen piiristä.